A szervezeti kultúra szerepe a szervezetfejlesztésben - Martinecz Ágnes (2017)
A dolgozatomban azért választottam ezt a témát, mert véleményem szerint egy Magyaror-szágon nem tipikus szervezeti kultúra részese lehetek, mely érdemes a bemutatásra és az elemzésre. Ezért, ennek a dolgozatnak a célja a szervezeti kultúra modelleken keresztül a szervezeti kultúra elméleteinek megvilágítása, és az általam választott szervezeti kultúra közelebbi bemutatása. A dolgozatom során bemutatom a szervezeti kultúra téma komplexi-tását, mivel a szervezetet csoportok építik fel, a csoportokat, pedig különböző egyének al-kotják. Az egyének személyiségjegyei, értékei, hiedelmei és normarendszere örökletes tu-lajdonságok és a szocializáció, egy társas tanulási folyamaton keresztül jön létre. Az egyén normarendszere nem független a társadalomtól és a nemzeti kultúrától sem, amelyben az egyén él. A kultúra típusok és a kultúra elemei után bemutatom Geer Hofstede nemzeti kultúra elméletét is, melyet a 80-as években alkotott, majd ezt követően egy hazai nemzeti kultúrát bemutató tanulmányt és annak újszerű módszerét és megközelítését. A tanulmány eredménye lényeges képet mutat a mai Magyarország uralkodó nemzeti kultúrájáról, me-lyet a kutatásban résztvevő szervezetek és annak munkavállalóinak válaszai alapján állítot-tak össze. A dolgozathoz kiindulópontként használtam a tanulmányt, és szembe állítom egy fiatal szoftverfejlesztő vállalat szervezeti kultúrájával, melyet először Amerikában, majd 2011.-től Magyarországon is felépítettek. A vállalat szervezeti kultúráját az eddigi kutatások és premisszák, a tudományos szervezeti kultúra elemek alapján vizsgálom, kité-rek a szervezeten belül létező hiedelmekre, attitűdökre, alapétékekre, szimbólumokra és magatartásformákra, a szervezeten belüli folyamatokra, a csoportokon belüli kommuniká-cióra is. Végezetül a szervezeti kultúra sikerességét és működőképességét a szervezeten be-lüli és kívüli kérdőívek eredményeivel kívánom alátámasztani. A munkámat támogatták a vállalat dolgozói is, akikkel folytatott mélyinterjúim kapcsán tudtam benyomást szerezni a véleményükről, jelenlegi és múltbéli tapasztalataikról és élményeikről, mely hitelesen meg-erősítették mind a statisztikai eredményeket, mind állításaim bizonyosságát.