Egyes fák pozíciójának, lombkorona méreteinek geodéziai felmérése a Sopron 182B erdőrészletben, és geoinformatikai elemzése - Barton Iván (2015)
A faegyedek közötti kapcsolatokból kialakuló állományszerkezet tanulmányozása elengedhetetlen feladata az erdészeti kutatásoknak. A részletes vizsgálathoz ismernünk kell a faegyedek törzsének pozícióját, leíróadatait valamint koronájának pontos méreteit. Az adatok tárolásosára ma már lehetőség van geoinformatikai rendszerben, amivel környezetünket tudjuk lemodellezni több dimenzióban. A geoinformatika segítségével további elemzések végezhetőek az állományon. Az egyes fák kapcsolatainak elemzésére ez idáig viszonylag kevés megoldás született. A forrás adatok begyűjtése, korrekciója nem egyszerű feladat. A rendelkezésre álló térképek pontossága sem mindig megfelelő, így az adatok pontosságának ellenőrzése elkerülhetetlen. A feladat során korrigálva lett a Sopron 182 B (Roth szálalóerdő) egyes fa felvétel valamint új, a korona kapcsolatokat jellemző mutatók jöttek létre. Az erdő 3 dimenzió vizualizációját is elkészítettem Roth 3D néven.