Vállalati stratégia kialakítása, vállalati gazdálkodás elemzése a Penta Általános Építőipari Kft. - nél - Laza Bálint (2017)
A magyar infrastruktúra, - közmű – és mélyépítő szektorban eredményesen teljesíteni egyre nehezebb, embert próbálóbb feladat. Ennek oka a hullámzó piaci kereslet, a változó jogszabályi környezet, a napjainkban egyre nagyobb problémát jelentő szakember hiány valamint az infrastruktúra fejlesztésre folyósított források ciklikussága és felhasználhatósága. Magyarországon az elmúlt évtizedekben a közmű szektor és az infrastruktúra piac jelentős átalakulásokon esett át. Új stratégiai irányok kijelölésére van szükség. A diploma dolgozat célja, hogy a Penta Általános Építőipari Kft. számára feltárja azokat a stratégiai alternatívákat melyek az elkövetkező évek termelési sikereit meghatározhatják. A dolgozat a stratégiaalkotást az alábbi területek elemzésére alapozza: - külső környezet elemzése - belső adottságok elemzése/portfólió elemzés - gazdasági elemzés A Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Karának mérnök - közgazdász szakán tanult vállalat-gazdaságtani és számviteli-elemzési módszereit a dolgozat a gyakorlatban a komplex szemlélet elvének megfelelően alkalmazza. Being a successful participant in the Hungarian infrastructure, utilities and civil engineering sectors while maintaining a fair market behaviour is becoming an increasingly difficult and demanding task. The reasons for this are the fluctuating market demand, the changing regulatory environment, the increasingly problematic shortage of qualified professionals and the cyclical pattern and usability of funds allocated for the development of infrastructure. In Hungary, the utilities sector has undergone significant transformations in the last decades. New strategic alternatives are needed. This thesis aims to reveal for Penta Általános Építőipari Kft those strategic alternatives that could determine the production successes of the upcoming years. This thesis base strategic directions on analyis below: - analysis of macro-environment - analysis of portfolio - quantitative economic analysis In the thesis, the business economics and accounting-analysis methods learned at the engineer and economist training programme of the Alexandre Lamfalussy Faculty of Economics of the University of Sopron are used in practice in accordance with the principle of complex approach.