Motivációs lehetőségek a közszolgálatban. A tankerületi központok motivációs gyakorlata. - Takácsné dr. Pálhegyi Beáta Andrea (2017)
A diplomadolgozat célja az emberi erőforrás menedzsment tudományterületen belül az ösztönzéssel kapcsolatos, az egyetemi képzés során elsajátított ismeretek elmélyítése a megjelölt szakirodalmak segítségével. További cél az elméleti háttér alapján a motivációs lehetőségek alkalmazásának áttekintése a közszolgálati, ezen belül a kormánytisztviselői jogviszonyra vonatkozóan. A motiváció kérdéskörét tekintve a közszféra számos szem-pontból lényegesen eltér a versenypiaci szektortól, így kitérek a közszolgálat alapvető jel-lemzőire, továbbá részletesen ismertetem a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben foglalt, az ösztönzési rendszert érintő szabályokat. A dolgozatírás keretében on-line kérdőíves formában felmérést végeztem az ország területén működő tankerületi központok kormánytisztviselői körében. A kérdőív segítsé-gével a célcsoport motiváltságának mértékét kívántam megismerni, illetve arra voltam kí-váncsi, hogy milyen ösztönzési rendszert alkalmaznak az egyes tankerületben, illetve hogy ezekkel mennyire elégedettek a kollégák. A válaszok, visszajelzések ismertetése és értékelése után néhány javaslatot fogalmazok meg a tankerületi központok ösztönzési rendszerének kialakítására vonatkozóan, a dolgo-zók motiváltságának javítása érdekében. Meggyőződésem, hogy a közszolgálatban is egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni az emberi erőforrás menedzsmentre. A szervezeti célok elérését e területen is nagy mér-tékben elősegíti, ha a szervezetben elégedett emberek dolgoznak. Ehhez ismerni kell az egyének érdekeit, céljait, és ezek alapján tudatosan kell felépíteni a szervezet ösztönzési rendszerét. A költségvetési szervek lehetőségei e téren erősen korlátozottak mind a jog-szabályi előírások által, mind a költségvetési források szűkössége miatt. Azonban az adott feltételek mellett is kialakítható jól működő ösztönzéspolitika, ha az ösztönzési elemek megfelelően kerülnek kiválasztásra és alkalmazása. A Szombathelyi Tankerületi Központban dolgozom a Jogi és Humánpolitikai Osz-tály vezetőjeként. Remélem, hogy a dolgozatírás elősegíti saját vezetői kompetenciáim fej-lődését, a szervezeti célok elérését és munkatársaim elégedettségének javítását.