Bajonett elemes mintakirakó tervezése - Kulda Árpád Attila (2015)
Szakdolgozatom céljául egy olyan gyerekjáték kifejlesztését, gyártáshelyes megtervezését, valamint az optimális gyártási folyamatának kiválasztását tűztem ki, ami a gyerekek számára szórakoztató, de egyben fejleszti is a készségeiket (finommotorikus képességek, képzelőerő, matematikai alapismeretek). A munka során az egyetemi tanulmányok alatt megtanult módszereket, számítógépes szoftvereket alkalmaztam. A munka első felében a Drem Kft. által végzett piaci kutatások és a vonatkozó szabványok elemzése után a játék darabjait alakítottam ki. A munka második felében megvizsgáltam a lehetséges gyártási folyamatokat, valamint költségelemzést végeztem, a megfelelő gyártási folyamat felállítására. Az általunk készült játékhoz hasonló játékok már léteznek. De szinte mindegyikük a már jól ismert geometriai elemeket – háromszögek, négyszögek, körök – tartalmazza. Míg az általunk tervezett játék, egy egyedi formakialakítással – bajonett – büszkélkedhet. A megvizsgált játékok során többségüknél adott mintákat lehet elkészíteni. Az általunk készült játéknál is vannak előre elkészített minták, de a kirakható minták száma ennél lényegesen nagyobb, mert csak a gyerek képzelete szabhat neki határt. Véleményem szerint tehát, egy ilyen gyerekjátéknak van létjogosultásga, a fent említettek miatt, továbbá nem csak gyerekek, de felnőttek is élvezhetik a játék adta lehetőségeket, élvezeteket akárcsak a puzzle-nél.