Menedzserszemlélettel a laikus szintű újraélesztés sikerességének növelését célzó oktatásról a prehospitális időszak keretén belül - Kaszás Zsolt (2017)
Komárom-Esztergom megyében a haláloki struktúra alapján 2016-ban -46% volt a keringési rendszer betegségei által okozott halálozás., mely igazodik az össznépesség halálozási statisztikájához. Ezen halálokok egyike a hirtelen szívhalál, melynek hátterében ingerületvezetési zavar áll. A korán megkezdett újraélesztés és az 1-2 percen belüli automata defibrillátor használata több mint 60%-os túlélést eredményezhet.1000 ember közül mindösszesen 17 ember ismeri és meri alkalmazni a légzés és a keringés pótlását. Több éves kivonuló mentőtiszti gyakorlatom során is naponta tapasztaltam, hogy a beteg körül álló embertársak aggódva nézték a légzés és keringéshiányos bajba jutottat, nem mertek, vagy nem tudtak segíteni. Meggyőződésem, tapasztalatom és szakmai hitvallásom, hogy a laikus emberek megfelelő elméleti ismeretek birtokában, kis gyakorlással megtaníthatók a két életfunkció (légzés és keringés) vizsgálatára, az újraélesztés gyakorlati kivitelezésére a prehospitális időszak keretén belül. Az oktatás sikere nagymértékben függ az előkészítő munkálatoktól, a tervezéstől a megvalósításig. A menedzserszemlélet segítségével elkészített stratégia segít a konkrét feladatok megfogalmazásában és végrehajtásában. Dolgozatom megírásának célja is az volt, hogy rávilágítsak egyrészt a téma fontosságára, másrészt, hogy bebizonyítsam a megfelelő előkészítő munkával szervezett oktatás sikerességét. A kérdőíves felméréssel elvégzett vizsgálat is igazolta, hogy kevesen rendelkeznek megfelelő ismerettel az újraélesztésre vonatkozóan, de fontossága és az ismétlés jelentősége egyaránt bizonyítást nyert. Különösen a tanulók körében, iskolarendszeren belül lenne célszerű tananyagba építve jártasságot szerezni. Megfelelő oktatással már az általános iskola 5. osztályában képesek elsajátítani a tanulók az ismereteket