Befektetések társadalmi szempontból mért megtérülésének vizsgálata és pénzügyi értékelése - Sléber Mátyás Tibor (2017)
A befektetések megtérüléseinek vizsgálatakor az elemzők kizárólag a gazdasági tényezőket veszik figyelembe. A Social Return of Investment (SROI) egy olyan mérési módszer, amely segít a szervezeteknek megérteni és számszerűsíteni az általuk létrehozott szociális, környezeti és gazdasági hatásokat is. Úgynevezett tripla fókusszal rendelkezik. Az elmúlt évtizedekben a vállalatok részéről egyre nagyobb volt a késztetés, hogy a szakértők találjanak egy olyan módszert, amellyel a társadalmi-szociális befektetések megtérülését is mérni lehet. Amíg nem létezett a SROI-hoz hasonló eljárás, addig a stratégiai döntéseknél rendkívül alul értékelték a vállalati fellelőségvállalás rendszerbe történő befektetések fontosságát. A gazdasági életben általánosan elfogadott megtérülést vizsgáló mutatók, például a Return of Investment (ROI) nem számolja a beruházások eredményeképp létrejött társadalmi és környezeti, tehát a nem pénzügyi hatásokat, mert ezek nem rendelkeznek számszerű értékekkel. A SROI elemzés nagy előnye, hogy a szervezetek tevékenységeit szélesebb skálán méri, mint a hagyományos befektetések megtérülését mérő technikák. Így képes értékelni a beruházásokból származó nem pénzügyi előnyöket is (pl. szervezeti kultúrajavulás, társadalmi kohézió, környezet védelme), ugyanúgy, ahogy a nem pénzügyi költségeket is számításba tudja venni (pl. szervezeti kultúra hiánya, társadalmi kirekesztés, környezetrombolás). A bemutatott módszer különlegességét az objektivitás adja, minden elért eredményhez pontos megtérülést rendel számításokkal alátámasztva. A dolgozat első része az elméleti háttér leírásával foglalkozik, több perspektívából bemutatja a modellt, meghatározza a funkcióit. Ezt követi a módszer teljes hatástérképének felállítása egy esettanulmányon keresztül, a megtérülés és egyéb mutatók kiszámítása.