A munkaerő gazdálkodás hatékonyságának javítása atipikus foglalkoztatási formák alklmazásával az állami fenntartású köznevelési intéznényekben - Nagy Ildikó Katalin (2017)
Diplomamunkám témaválasztásakor az a cél vezérelt, hogy a korábbi végzettségeimet – amelyek a pedagógus, jogász és munkajogász – felhasználva készítsek egy olyan, az álta-lam elsajátított ismeretanyagokat magába foglaló közgazdasági vetületű dolgozatot, amely egységben mutathatja meg az eddigi tanulmányaim során megszerzett tudást és tapasztala-tot. Munkahelyem a Szombathelyi Tankerületi Központ (9700 Szombathely, Kossuth Lajos utca 11), munkaköröm jogász, azon belül is a Tankerületi Központ munkajogásza vagyok. Munkaterületem főképp a tankerület irányítása alatt álló köznevelési intézmé-nyekben foglalkoztatott közalkalmazottakkal kapcsolatos jogértelmezések, jogi tanács-adások és a Tankerület jogi jellegű feladatainak ellátása. Témaválasztásommal kapcsolatos végső döntésemet meghatározta a Tankerület köznevelési intézményeiben tapasztalható munkaerőhiány megoldhatóságára való törekvésem, melynek kivitelezésében immár a közgazdasági irányultságú szemlélet is vezényelt. Korábbi, munkajogi tanulmányaim során nagy érdeklődéssel fordultam az atipikus foglalkoztatási lehetőségek megismerése felé. Jogi végzettségem megszerzésekor szakdolgozatomat a munkaerő-kölcsönzés témájából írtam, majd a munkajogász tanulmányaim záró munkája a pedagógus életpályamodell közalkalmazotti szférában megjelenő jellegzetességeit dolgozta fel. Jelen diplomadolgozatomban, a közalkalmazotti szférában, napjainkban még ide-gennek számító atipikus foglalkoztatási lehetőségek munkáltatói oldalról és munkavállalói oldalról egyaránt előnyös vonásait mutatom be. Irányított közegben végzett kérdőíves felmérést alkalmazva tárom fel a közalkalmazottak rugalmas foglalkoztatással kapcsolatos érzéseit, tapasztalatait és véleményét. A kérdőíves felméréshez részletes ismertetőt alkal-mazva és az egyes munkakörökhöz tartozó ajánlásokat megfogalmazva igyekszem minél hatékonyabban felmérni a közalkalmazottak részéről e foglalkoztatási lehetőség kihaszná-lása iránt felmerülő igényt. Elgondolásom szerint a közalkalmazottaknak is van olyan cso-portja, akik jelen élethelyzetükben a tipikus foglalkoztatási formák szerint nem tudnak munkát vállalni, azonban ha rugalmas hátteret biztosítanak számukra, akkor nagy több-ségben vissza tudnának térni az aktív munkavállalók közé, amely mindkét fél számára po-zitívumként jelenne meg. Dolgozatom végén ismertetett eredmények minden kétséget kizáróan meggyőztek az elgondolásom helyességéről. A végeredmény abbéli reményemet is alátámasztotta, hogy felmérésem tapasztalatait munkáltatómmal megosztva részese lehetek Tankerületünk munkaerő-gazdálkodási nehézségeinek megoldásában.