Automata csavarhúzó állomás adagolástechnikai fejlesztése - Csík Zoltán (2015)
A Flextronics Zalaegerszegi gyáregységében írtam a szakdolgozatomat. Témája egy automata csavarhúzó állomás adagolástechnikai rendszerének és a csavarozó állomás fejlesztése volt. Feladatom első lépéseként részletes irodalmi áttekintést végeztem a jelenleg az iparban használatos csavarmeghúzási technológiáról, valamint az azt felépítő részegységekről. Ezt követően felmértem a Flextronics cégnél rendelkezésre álló eszközöket, és ezen információk alapján elkészítettem egy az ottani környezetben gazdaságosan használható csavarhúzó gépet. Sikerült a jelen kor technológiai színvonalának megfelelően egy olyan gépet létrehoznom, amelynek működtetésével eredményesen hozzájárul egy gyár termelési folyamatának gazdaságosabbá és hatékonyabbá tételéhez, ezáltal növelhető a termelékenység. A megfelelő anyagok, alkatrészek és eszközök kiválasztásának köszönhetően a gép hosszú távú működtetése remélhetőleg minimális karbantartási költséggel fog járni. A dokumentációm elején bemutattam az általános automatizálást, majd az automatizálás főbb területeit (automata raktározás, automata anyagszállítás, automata összeszerelés, automata csomagolás) mutattam be. Kitértem ezek főbb jellemzőire, tulajdonságaira. Ezután megvizsgáltam a csavarozás valamint a csavaradagolás technikáit, jellemzőit, csoportosítását és ezek alapján kiválasztottam a legmegfelelőbb technikákat. A technikák függvényében kiválasztottam, jellemeztem valamint egy összeállítási rajzon keresztül bemutattam, majd összehasonlítást végeztem a régi kézi összeszerelés valamint az új automatizált szerelési rendszer között. Végül költségelemzést végeztem a berendezés megtérülésére vonatkozólag, amelyben azt az eredményt kaptam, hogy a beruházási költség 72000USD, amely az új csavarozó állomás munkába állítását követően 18 hónap elteltével megtérül. A feladat kiírásban bár szerepelt a tervezett rendszer megépítése és tesztelése, de több alternatíva vizsgálata folyik a Flextronics Automatizálási mérnökség részéről, így a megvalósításról később születik döntés.