ÉLETET AZ ÉVEKBE! EGY NIS TERVEZÉSÉNEK EGÉSZSÉGGAZDASÁGTANI SZEMPONTJAI - Oláh Máté (2017)
A dolgozat közgazdaságtani szemüveggel vizsgál egy olyan problémát, ami az elöregedő társadalmakban folyamatos problémát és gazdasági terhet jelent: a krónikus betegségek okozta betegségterhet. Ezen belül a légúti betegségekre és a COPD-re fókuszál. Az epidemiológia és a gazdasági kérdések mellett fő cél-jának tekinti azt, hogy egy olyan non-intervenciós vizsgálat (NIS) kifejleszté-sére tegyen javaslatot, ami ezeknek a betegeknek az életminőségét és a terápiás együttműködését segíti elő. A vizsgálat metodológiai közgazdaságtani, egész-ség-gazdaságtani szempontból érdekes, átfogó képet ad arról, hogyan érdemes mérési skálát kiválasztani egy ilyen populációra, milyen módszerek vannak a kutatási gyakorlatban ezeknek a kérdéseknek a kvantitatív mérésére. A szak-irodalmi összefoglalás, amely megalapozza a kutatás tudományos hátterét, napjaink aktuális módszereinek és kutatásainak tömör és közérthető summáját adja. A beteg-edukáció során a beteg szempontjait figyelembe véve igyekez-tünk az adatok összehasonlíthatósága mellett arra is ügyelni, hogy a személyes igényeket kielégítsük, és lehetőség legyen azoknak a kérdéseknek a feltételére, amire az orvosnál, gyógyszertárban nincs idő. A tüdőgyógyász és beteginterjúk alapján feltérképeztem a vizsgálat kivitelezésének optimális körülményeit, így esett a választás a pilot esetében a gyógyszertárra, a real life vizsgálat esetében pedig a gyógyszertár mellett a tüdőgondozókra is. A betegbevonás alatt a ta-pasztalat az, hogy a tüdőgondozóban mind a személyzet, mind a betegek in-kább fogékonyak az edukációra. Az eredmények azt mutatják, hogy a vizsgált populáció esetében egy könnyen értelmezhető, 20-30 perc alatt kitölthető csomag az, ami kivitelezhető a gyakorlatban. Mivel a betegeket legtöbbször kétszer vagy háromszor utánkövettük, fontos volt, hogy motivált maradjon. Így esett a választás egy nyolckérdéses adherencia-skálára, a MMAS-8-ra, életminőség tekintetében pe-dig egy általános, egy tünetességet mérő egy specifikus kérdőívet választot-tunk (EQ-5D, CAT, SGRQ). Az adatok előelemzése a demográfiára vonatko-zóan is tesz implikációkat.