Költségvetés-nyilvántartó alkalmazás implementálása korszerű technológiákkal - Szeregnyi Bianka Vivien (2017)
A szakdolgozatom célja bemutatni az elkészített költségvetés-nyilvántartó alkalmazás fejlesztésének folyamatát. A feladatválasztás fő szempontja az volt, hogy megismerjek korszerű informatikai eszközöket, programozási nyelveket. A modern technológiák felhasználása mellett fontos volt, hogy olyan alkalmazás készüljön el, amely megkönnyíti mindennapi életünket és hasznos része lesz annak. A feladat a meglévő megoldások szemrevételezésével kezdődött, ahol megismertem a hasonló applikációkat. Ezek funkcióiból, a felhasználók véleményeiből kiválasztottam a szerintem legrelevánsabb elemeket, így pontosabb képet kaptam a további munkámhoz. Az áttekintést követően kialakítottam a fejlesztőkörnyezetet, majd elkészítettem a pontos specifikációt, melynek fontos elemei az elkészített vázlatok az alkalmazás regisztrációs és használati felületéről. Következő lépésként elkezdődhetett az adatbázis megtervezése, majd a végpontok definiálása is. A REST elvek megszorításait vettem figyelembe a fejlesztés folyamán. A kliens-szerver architektúrának megfelelőn alakítottam ki az alkalmazást, így két részletben, elsőként a szerver oldal, majd a kliens oldal implementálására került sor. A két oldal HTTP kérésekkel, JSON objektumokkal kommunikál, melyet a végpontok specifikációjában írtam le. A backend elkészítésének első lépéseként elsajátítottam a Laravel keretrendszer használatát, és elkezdtem a költségvetési applikációm fejlesztését. Elsőként az autentikációt készítettem el, ahol a fókuszt a regisztrációért, illetve a felhasználók kezeléséért felelős kontrollerek kapták, de kialakításra került a tételekért felelős kontroller is. A szerver oldal fejlesztése nemcsak a tervezéssel áll szoros kapcsolatban, hanem a teszteléssel is. Meghatározó a Postman alkalmazás jelentősége, mert amellett, hogy az egész szerver oldalt rajta keresztül teszteltem, előtte minden elkészült rész funkció működését, helyességét rajta keresztül ellenőriztem. A kliens oldal implementálásakor az Android platformra esett a választás. Az Android összekapcsoláshoz a szerver oldallal a Loopj könyvtárat választottam, ugyanis egyszerűen kezelhetővé teszi az aszinkron HTTP kérések indítását a kliensről. A kliens oldal befejezését követően az egész alkalmazás használat közbeni tesztelésével zárult a feladat, ahol ellenőriztem, hogy helyes és helytelen bemenet küldésével is megfelelően működik a program. A modern technológiák megismerésével együtt a választott témám lépésről lépésre haladt előre, végül működőképessé vált az elképzelésem. Az Androidnak köszönhetően az alkalmazás folyton kéznél lehet, és napra készen vezethetjük benne a bevételeinket és a kiadásainkat. Emellett lehetőséget nyújt egy felhasználó pénzügyeinek kezelésén túl több felhasználó bevételeinek kiadásainak közös menedzselésére. Speciális tulajdonsága továbbá, hogy rendszeresen előforduló tételeket kezelhetünk benne. Összegezve az elkészített programot, sikerült elérni a feladat elején kitűzött célokat. Megismerkedtem korszerű informatikai eszközökkel és elkészítettem az elképzelt applikációt, amely magába foglalta a specifikációt, a backend és a frontend kialakítását REST API kommunikációval, valamint a tesztelést.