Pi dental Kft. Gazdálkodásának Átfogó Elemzése - Pálfalvi Imre (2017)
The economic analysis of Pi Dental Co. Ltd. Minden gazdálkodónak az üzleti év végével beszámolót kell készítenie. Az éves beszámoló keretében kell bemutatni a tulajdonosok, a hitelezők és a nemzetgazdaság más szereplői számára a vállalkozás vagyoni, jövedelmi és pénzügyi helyzetét. A vállalkozások megítélé-séhez, értékeléséhez a szükséges információkat a vállalkozás számviteli rendszere biztosítja. Szakdolgozatomban a Pi Dental Fogászati Gyártó Kft. gazdálkodásának átfogó elemzé-sét végeztem el a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Karának mérnök-közgazdász szakirányú továbbképzési szakán tanult pénzügyi-számviteli mutatók felhasználásával. Az általam elvégzett hat üzleti évre kiterjedő elemzés értelmében a következő megállapításokat tudom tenni: • A vizsgált időszakban a Vállalkozás vagyoni helyzete javult, jelentősen növekedett az eszközeinek és forrásainak az értéke. A befektetett eszközökön belül meghatározó a kísérleti-fejlesztés akivált értékei. A vállalkozás piaci pozíciója megőrzése érdekében jelentős erőforrásokat fordít K+F-re, amely egyúttal a termelőtevékenység hosszú távú fenntartásának is a záloga. • A Vállalkozás adósságállománya meglehetősen csekély értékű – a vállalat menedzsmentje törekszik az idegen források alacsony szinten történő tartására. Finanszírozási szempontból a saját forrás felhasználását preferálják. (Számviteli szempontból ugyan előnyösebb, mint az idegen forrás –de a saját forrásnak minden esetben magasabb a költsége – az (alternatív költsége.) • A lividitási helyzete megfelelőnek minősíthető. A Kft. likviditási pozíciója bőven meghaladta a kritikusnak mondott 1,3-as értéket. • A jövedelemezőség tekintetében eléggé ellentmondásos képet kaptunk – a mutatók egy része javulást vagy stagnálás, másik csoportjuk romlást jelzett a vizsgálat alá vont üzleti években. • A hatékonyság terén ugyancsak vegyes kép tárul elénk – míg a komplex és élőmunkahatékonysági mutatók javulást, addig a tőkehatékonysági mutatók egyértelmű romlást jeleztek számunkra. A kiszámított különböző pénzügyi-számviteli mutatók alapján összességében biztosnak, a jövőben is fenntarthatónak ítélem meg a Vállalkozás gazdálkodását.