A Simonyi Károly Karon készült önálló labor dolgozatok nyilvánossá tétele közösségi média eszközökkel - Horváth Dániel (2017)
A szakdolgozatomban az önálló laboratórium tárgyak során elkészült munkák megjelenítését támogató mobil alkalmazást készítettem el, a hozzátartozó backend funkciókkal és egy adminisztrációs felülettel együtt. Az egyetemi éveim alatt a Swift programozási nyelvvel, illetve az iOS fejlesztéssel kezdtem el foglalkozni, így kézenfekvő volt, hogy egy iOS alkalmazást készítsek. Figyelembe véve, hogy a későbbiekben Android és webes kliensekkel is bővülni fog a rendszer, a Google Firebase platform használata mellett döntöttem. A sokak által ismert Realtime Database mellett további szolgáltatásokat is alkalmaztam, mint például Cloud Functions vagy Cloud Messaging. A tartalom egyszerű kezelése érdekében készítettem a webes adminisztrációs felületet, ahol a dolgozatok, a mellékletek és a hozzájuk kapcsolódó adatok feltölthetők, valamint menedzselhetők. A rendszer későbbi kiterjesztése miatt biztosítanom kellett az egyetemi könyvtárral való kompatibilitást, amit MARC21 formátumú XML fájlok segítségével oldottam meg. Az alkalmazást tekintve nem csak egy egyszerű megjelenítőt szerettem volna készíteni, hanem a mai trendeket követve egy interaktív közösségi felületet, ahol a dolgozat és a mellékletek megtekintése mellett, lehetőség van értékelésre, beszélgetés indítására, de akár az adatok letöltésére és offline használatára is. A feladatom elején kitűzött célokat sikeresen teljesítettem és létrehoztam az iOS alkalmazást, a működéshez szükséges backend funkciókkal és adminisztrációs felülettel. A megvalósítás részletei elolvashatók a szakdolgozatomban.