A cégindulás innovációval vagy imitációval? Vizsgálatok a magyar startup pénzügyek témában - Szabó Bianka Viktória (2017)
Az elmúlt 10 évben végbement gazdasági átalakulás következtében egy vállalat sikeréhez elengedhetetlen az innovációs képesség. A túlélés érdekében mind a nagyvállalatoknak, mind pedig a kis- és középvállalatoknak (kkv) alkalmazkodniuk kell az újonnan kialakult helyzethez. Hazánk innovációs és GDP teljesítményét nagyrészt a nagyvállalatok adják, mégis a működő vállalatok nagyobb részét a kkv-k teszik ki. Ez a változás is hozzájárult az ígéretes növekedési potenciálú vállalkozások, az ún. startupok elterjedéséhez. Kiemelt figyelmet érdemel ez a vállalati forma, mivel hatással van a nemzetgazdasági növekedésre és az innovációra egyaránt. Ennek ellenére hazai vonatkozásban kevés információ áll rendelkezésre napjainkban a kívánatosabbnál kevesebb kutatás miatt. Munkámban így a startup világ feltérképezésével szeretnék egy alap tudásbázist nyújtani a startupok mivoltáról, amely magába foglalja a startup meghatározások különböző nézőpontjait, az ökoszisztémát és a startup életpálya szakaszok ismertetését. Továbbá szeretnék hozzájárulni a hazai startup vállalatok jellemzőinek és pénzügyi vonatkozásainak megismeréséhez, valamint feltárni a hagyományosan induló kkv-k és a startup cégek összefüggéseit. Ennek érdekében összeállítottam egy 70 IT startupból álló adatbázist, valamint összehasonlító pénzügyi elemzést végeztem egy startup cég és egy hagyományosan induló kkv cégindulását követően. Az empirikus kutatás során megállapítottam azt, hogy a hazai IT startupok induláskor minden esetben mikro- vagy kisvállalkozások, azonban az nem törvényszerű, hogy ezt a szintet néhány éven belül kinövik. Továbbá a kutatás rávilágított arra, hogy az IT startupok a cégindulást követő negyedik évben még nem hasznosítják megfelelően a termelési tényezőket, tehát nem megfelelő a munkatermelékenység és a működés jövedelmezősége. Végül az pénzügyi összehasonlító elemzésben világossá vált az, hogy a startupok speciális pénzügyi elemzést igényelnek. Az elemzésből kiderül az, hogy az innovatív cégek hatalmas működési veszteségek ellenére is sikeresebbek, mint a hagyományosan induló társaik.