Hatékonyság növelése termikus csavarbehajtó berendezés modernizálásával - Cseke Zsolt (2015)
Szakdolgozatomat a Schneider-Electric Zrt. zalaegerszegi gyáregységében írtam. Témája a termikus csavarbehajtó gép modernizálása volt. A régi vezérlés szerepét egy TSX nano PLC látta el, amely már nem tudta kiszolgálni a megnövekedett igényeket. Ahhoz, hogy a gyártás megfelelő mennyiségben és minőségben folytatódjon, a PLC vezérlés cseréje mellett döntöttünk. A dolgozatomhoz összegyűjtött szakirodalomból megismertem a PLC-k működését és felépítését. Ezt követően a termikus csavarbehajtó munkaállomás részletes vizsgálata következett. Megismertem a termikus csavar szerepét, pozíciójának fontosságát. Részletesen tanulmányoztam a munkafolyamatot, illetve a gép működését. A PLC kiválasztásakor a következő követelményeket támasztottuk: -gyors ciklusidő -támogatottság -bővíthetőség -MODBUS/TCP támogatás. Végül a Schneider - Electric által gyártott M340-es PLC családra esett a választás. A fentebb felsorolt kritériumoknak megfelelt, moduláris felépítésének köszönhetően egyszerű bővítési lehetőséget kínál. Első körben megismerkedtem a Unity Pro XL 7 szoftverrel, mellyel az M340 PLC programozható. A tanulmányaim során megismert létradiagram mellett a Schneider-Electricnél töltött idő alatt több programozási nyelv elsajátítására is lehetőségem nyílt. Ezek közül a grafcet folyamatábrás leírási módot tartottam a feladat megoldásához a legmegfelelőbbnek, amivel a programot elkészítettem. Ezután következett a vezérlés összeállítása, melyet tervezőmunka előzött meg. Ennek során elkészítettem a főáramkör, illetve a vészkör kapcsolási rajzát. Erre azért volt szükség, mert a korábbi vezérlésnek nem voltak dokumentációi, így ezek a műszaki rajzok elérhetővé váltak a karbantartók illetve a mérnökök számára a későbbiek során. A panelen lévő alkatrészek elhelyezkedését is meg kellett tervezni. Ezt követően kezdődhetett meg a vezérlés fizikai összeállítása. Ennek során ügyelni kellett az érintésvédelemre, a kábelek visszakövethetőségére, az esztétikára. A tesztelés során a gép megfelelően működött, az illetékes osztályok mindent rendben találtak. A termelés megindult, melynek során körülbelül 20%-os termelékenység növekedést sikerült elérni az új vezérlés javára.