Tudásmenedzsment portál implementálása ipari környezetben - Takáts Dalma Fanny (2017)
Mára a tudás lett az egyik legfontosabb szervezeti tőke, stratégiai erőforrássá vált. A tudás szervezeten belüli hasznosításának megnőtt szerepe indította el azt a gondolatmenetet, hogy miként lehetne a tudást megfelelően szervezni, menedzselni a szervezeti célokat támogatva. Azok a szervezetek tudnak igazán sikeresek lenni, amelyek képesek a tudás felismerésére, gyűjtésére, rendszerezésére, megosztására és ezek alapján új tudás létrehozására. Mindez szorosan összefügg a szervezeti kultúrával. A tudást, hogy erőforrásként tudjuk kezelni olyan folyamatra van szükség, amelyhez a stratégiát és a kitűzött célok elérési módjait, eszközeit a tudásmenedzsment biztosítani tudja. Ezt a folyamatot támogatja az általam létrehozott webes alkalmazás, ami elsősorban több telephelyből álló vállalat számára készült. A telephelyeken lokális szinten gyűjtik a dolgozók által javasolt és a vállalat bármely folyamatához kapcsolódó fejlesztési ötleteket. Ezeket az ötleteket az alkalmazottak dokumentálják, majd a webes alkalmazás segítségével rögzítik. Ezek közül helyileg kiválasztják a legjobb ötleteket és elküldik őket a központba. Itt, a globálisan összegyűjtött ötletekből az arra jogosult vállalati testület kiválasztja a legjobb ötleteket, amelyek, mint követendő gyakorlat (best practice) épülnek be a vállalat folyamataiba. A díjazott ötleteket az összes telephely esetében implementálják. Az implementáció folyamatának nyomonkövetésére az elkészült tudásmenedzsment portál szintén támogatást ad. Mivel a több telephely többféle lokálisan beszélt nyelvet is jelenthet, ezért a tudásbázist több nyelven is elérhetővé és használhatóvá kell tenni. Kulcsszavak: tudás, tudásbázis, tudásmenedzsment, ötlet, web.