Személyre szabott gyógyszerelés előnyei és hátrányai - Borza Erzsébet (2017)
A személyre szabott gyógyszerelés célja, hogy a gyógyszerelési hibákat megelőzze, ezzel növelve a betegbiztonságot. A brit Egészségügyi Központ 2014-es elemzése alapján az Egyesült Királyságban éves szinten 1 milliárd font többletkiadást jelent az államnak a gyógyszerelési hibákat követő kórházi kezelések költsége. A helyes gyógyszerelést a „7M” foglalja magába: a megfelelő beteg a megfelelő gyógyszert, a megfelelő időben, a megfelelő dózisban, a megfelelő módon, a megfelelő okokból, megfelelő dokumentáció mellett kapja meg. Diplomadolgozatom célja ismertetni a központosított gyógyszerosztó rendszerekkel kapcsolatos szakmai és gazdasági előnyöket és hátrányokat. Bemutatom továbbá a rend-szer kiépítésével együtt járó szervezési folyamatokat is. Zárásként értékelni fogom egy gyógyszerosztó automata telepítésének létjogosultságát az intézményembe. A személyre szabott gyógyszerosztó rendszer legfontosabb szakmai előnye, hogy a gyógyszerelési hibákat megelőzi. Jól dokumentált, gyógyszerész által felügyelt folyamat. Szakmai hátránya, hogy a gépben tárolt gyógyszerek minősége károsodhat, és nem kezel-hető vele a beteg által kórházba behozott gyógyszer. Gazdasági szempontból a rendszer előnye, hogy hosszú távon a gyógyszerköltség és az osztályos gyógyszerkészlet is csökken. A megfelelő infrastruktúra kiépítése azonban költséges (számítógépek, létszámbővítés, csomagoló anyag, szerviz díj). A Csolnoky Ferenc Kórház 1125 ágyából 810 alkalmas központosított gyógyszere-lésre. A használt készítmények közül csak a tablettás gyógyszerforma alkalmas a gépi csomagolásra. A tablettás gyógyszerek a gyógyszerköltség 10%-át teszik ki. Éves szinten az automata segítségével közel 7.000.000 Ft kiadáscsökkenés realizálható. Az automata bevezetéséhez az intézeti gyógyszertárban létszámbővítésre és az infrastruktúra fejleszté-sére van szükség. Ez havi szinten 1.600.000 Ft többletkiadást jelent a kórháznak. A rendszer bevezetése előtt rendszeres oktatásokra van szükség a gyógyszertárban és az osztályokon is. Ha a kórház vezetősége hosszú távon elkötelezett a gyógyszerosztó automata működtetése mellett, gazdaságossá fordulhat a rendszer, hiszen a gyógyszerelési hibák kivédésével csökkenhetnek az ápolási napok, a kórházi-klinikai szakgyógyszerészek bevonásával optimalizálhatóvá válnak egyes terápiák, nő a betegelégedettség, és az osztá-lyon dolgozó ápolók, szakápolók és diplomás ápolók nyugodtabb körülmények között, be-teg-centrikusabban tölthetik el munkaidejüket.