Betegbiztonság fejlesztése az ápolásban - Nagyné Fekete Szilvia (2017)
Az egészségügyben dolgozó, és ott gyógyító munkát végző egyének számára a legfontosabb az emberek gyógyítása mellett, a lelki támogatás biztosítása, az egészség megőrzése, mindez a "NE ÁRTS!" elve mentén, hiszen az egészségügyben dolgozóknak mindig kellő gondossággal kell eljárnia azért, hogy az orvosi beavatkozásoktól elválaszthatatlan veszélyeket a lehetséges minimumra szorítsák le. A betegek biztonságos egészségügyi ellátása rendkívül sok problémát és kihívást jelent a mai magyar egészségügyi rendszerben, mind-emellett segít meghatározni az egyes ellátások, valamint a mindenkori ellátórendszer színvonalát. A hétköznapokban komoly kihívást jelent a betegek biztonságos ellátása, a hibák és tévedések elkerülése. Diplomadolgozatomban az ápolás területén a betegbiztonságot jelöltem meg, melynek kiválasztásában több kulcsfontosságú szempont is szerepet játszott. Egyrészt jelentős számú jelentett és nem jelentett nem várt esemény történik, melyek egy része jól követhető az általam vizsgált adatbázisokban (pl.: NEVES jelentési rendszer: betegesések) mely adatok alapján lényegi következtetéseket vonhatok le. Másrészt célom, hogy kiderítsem, hogy az alkalmazási előírások összhangban vannak-e a szakirodalommal, valamint hogyan alkalmazhatóak a jelenlegi feltételekkel intézményünkben. Nem utolsó sorban azon fontosabb tényezőkre szeretném felhívni a figyelmet, mely események előfordulása, illetve jelenléte kockázatot jelentenek a nem várt események (betegesés, fertőzés) kialakulása szempontjából.