Idegenhonos fafajú és természetszerű erdők összehasonlító talajfaunisztikai vizsgálata a Soproni-hegységben - Novák Eszter Katalin (2017)
A kutatás során az idegenhonos faállományok talajlakó ugróvillás-közösségekre gyakorolt hatását vizsgáltuk. A talajmintákat vörös tölgyes és lucfenyves állományokból, valamint kontrollként természetszerű kocsánytalan tölgyes és bükkös állományokból gyűjtöttük. Összesen 65 faj 6625 egyede került elő. A legnagyobb fajszámú (49) Collembola közösséget a kocsánytalan tölgyesekben találtuk, ezt követi a bükkösök (48) fajgazdagsága, majd pedig vörös tölgyeseké (41). A legkevesebb fajt (24) a telepített lucfenyvesekben gyűjtöttük. A közösségek összabundanciáját tekintve jelentek meg a legnagyobb különbségek: a kocsánytalan tölgyesektől több mint 20%-kal marad el a vörös tölgyesek egyedszáma, míg a telepített lucfenyvesekben a bükkösökhöz viszonyítva 1/3-nál is kevesebb ugróvillás egyedet mutattunk ki. We investigated the responses of collembolan communities autochthonous and allochthonous forest stand sin the Sopron Montais. Study plots were selected in red oak and norway spruce stands while control samples were taken from sessile oak and beech stands. A total of 6635 Collembola specimens belonging to 65 species were collected. The highest species richness (49) was found in sessile oak stands, followed by beech stands (48), while it’svalue was lower (41) in red oak forests, reaching the lowest value (24) in norway spruce plantations. Collembolan abundance was markedly lower in the allochtonous red oak and especially in the norway spruce stands compared with the autochtonous sessile oak and beech stands.