Ólommentes forrasztásra való átállás szénkefe rendszerek gyártásában - Batha Zoltán (2015)
A szakdolgozatomat az Atlanta Electro Systems Hungary Kft. zalaegerszegi üzemében készítettem. Témája az ólommentes forrasztásra való átállás a szénkefe rendszerek gyártásában. A dolgozatom irodalmi áttekintő részében bemutattam a forrasztást, mint kötési eljárást. Részleteztem a kötés kialakításánál rendkívül fontos szerepet játszó forraszanyagokat, különös tekintettel az ólommentes ötvözetekre. Bemutattam az egyes anyagok kialakítását, tulajdonságaikat és a forrasztás során használható folyasztószereket. Kitértem a forrasztási technológia fontosabb jelenségeire, mint pl. a védőgázok alatt történő forrasztás, a nedvesítés és a kapilláris hatás. Bemutattam a kézi forrasztást, ismertettem annak előnyeit és hátrányait egyaránt. Szakdolgozatom további részében kitértem az ólom száműzésére az elektronikus készülékekből, amely a RoHS direktíva értelmében 2006. július 1 - től lépett életbe Európában. Vázoltam az ólommentes technológia kihívásait , valamint prezentáltam az ólom kitiltásával jelentkező forrasztási hibákat. Egy kiválasztott terméken keresztül ismertettem a szénkefe rendszerek technológiai felépítését, kiemelve a forrasztás szükségességét, valamint a vevői követelmények et. Ezután a termék forrasztott kötését elkészítettem mind ólmos, mind ólmot nélkülöző forraszanyag felhasználásával. A forrasztás művelete előtt pákahegyet cseréltem, majd kalibráltam annak hőmérsékletét. Jellemeztem az ólommentes forrasztásnál megfigyelhető ciklusidőt, továbbá kitértem a forrasztáshoz használt forraszötvözetekre, folyasztószerekre. Keresztmetszeti vizsgálatot készítettem az ólmos és az ólommentes kötésről, majd kiemeltem az intermetallikus réteg fontosságát a kötésben. Szakdolgozatom zárásaként értékeltem az ólommentes forrasztásra való átállást, különös tekintettel annak gazdasági és minőségügyi szempontjaira.