Gím tarvad korbecslése cementréteg vizsgálat alapján a Bakonyerdő Zrt. Farkasgyepűi Erdészeténél - Stilet Tamás (2017)
Kivonat, abstract Gím tarvad korbecslése cementréteg vizsgálat alapján a Bakonyerdő Zrt. Farkasgyepűi Erdészeténél. Vizsgálataimat a Bakonyerdő Zrt. Farkasgyepűi Erdészetének üzemi vadászterületén elejtett gím tarvadon végeztem. A véletlenszerű lelövésekből származó minták alkalmasak voltak az állomány korosztályi viszonyainak felmérésére és a korbecslési módszerek alkalmazására. Az elejtett állatoknál a testméretek és a fogak morfológiai változásait vetettem össze az első moláris zápfog cementzónái alapján megbecsült korral. Az eredmények értékelésével megállapítható, hogy a hazai habitatokban a cementum alapján becsült kor a legmegbízhatóbb. A többi módszer önmagában nem, vagy csak más korbecslésre alkalmas bélyegek figyelembe vételével eredményes. Az elejtett állatok korának minél pontosabb ismerete szükséges a hosszú távú eredményes vadgazdálkodás és a korosztályi szabályozás érdekében. Age determination by growth layers in dental cement of red deer cows in the hunting territory of Farkasgyepű Forestry. In my project I studied the different age estimation methods of red deer cows in the hunting territory of Farkasgyepű Forestry and I determined the age-groups. I compared the change of tooth and body size with the age based on the cement layers. I came the conclusion that the age based on the cement layers is the most accurate, the other methods are not suited to determine the age by themselves. Knowledge of the age is important for the long-term and succesful wildlife management.