A pázmándi Barátság Vadásztársaság fácángazdálkodásának vizsgálata - Kratancsik Dávid (2017)
Szakdolgozatom során a Barátság Vadásztársaság fácángazdálkodását vizsgáltam, mely során egy, a gazdálkodás javítására irányuló gyakorlatot mutattam be. Ennek érdekében fácán utónevelést és tavaszi fácántyúk kibocsátást végeztem a vadászterületen. A vadászterületen elvégzett fácán utónevelés során 100 gyűrűvel megjelölt fácánt helyeztem ki. A vadászidény során rendezett négy, vadászélményekben gazdag apróvadvadászat alkalmával a kihelyezett fácánok 46%-át sikerült terítékre hozni. A tavaszi fácántyúk kibocsátás alkalmával 20 gyűrűvel megjelölt fácántyúkot bocsátottam ki. A kibocsátott tyúkok 60%-a vezetett csibéket, melyek száma átlagosan 3 csibe/tyúk volt. A kis fészekalj nagysága elsősorban a nevelt fácántyúkokból sok esetben hiányzó kotlási ösztönnel magyarázható. Munkám elvégzése során szerzett tapasztalataim alapján javaslatokat fogalmaztam meg, amelyek javíthatják a Barátság Vadásztársaság fácángazdálkodását és a fácánállomány aktuális helyzetét.