Őzbakok korbecslési módszereinek összehasonlító elemzése és alkalmazhatóságuk az állományszabályozás kivitelezésében - Agg András (2017)
Őzbakok korbecslési módszereinek összehasonlító elemzése és alkalmazhatóságuk az állományszabályozás kivitelezésében Munkám során az őzbak esetében leírt korbecslési módszereket tanulmányoztam az otthonomban működő vadásztársaság éves terítéke alapján. Az eljárások eredményeit a cementrétegek vizsgálatával becsült korhoz viszonyítva igyekeztem megítélni azok pontosságát, valamint alkalmazhatóságát a vadgazdálkodás különböző területein. Végeredményként elmondható, hogy a tanult folyamatok nem mindegyike alkalmas önmagában, a kort az összes korbélyeg figyelembe vételével kell megállapítani. Comparison of the different age estimation methods of roe deer bucks and their applicability during the regulation of the populations In my project I studied the different age estimation methods of roe deer bucks by the hunting activity of my hometown’s hunting associaton. I compared the results with the age based on the cemenet layers and I determined the accuracy and the applicability used in different fields of wildlife management. I came to the conclusion that not all of these methods are suited to determine the age by themselves, therefore we should diagnose the age using all of the them simultaneously.