A vándorpatkány (Rattus norvegicus) állomány szabályozása a LAJTA Projectben - Makk Ferenc (2017)
Kivonat A vándorpatkány (Rattus norvegicus) állomány szabályozása a LAJTA Projectben A LAJTA Projectben 2017. július 01-től október végéig vizsgáltuk a vándorpatkány csapdázását, és mérgezési hatékonyságát. Az adott időszakban 47 FENN MARK IV. típusú csapdát és 1 libikóka csapdát használtunk. A csapdázás során kitapasztaltuk, hogy mely csapdatelepítési helyek a legalkalmasabbak a patkány elejtésére, és mely csalianyagokkal tudjuk fokozni a fogás sikerességét. Továbbá megfigyeltük, hogy melyek azok a praktikák, amelyekre rendszeres figyelmet kell fordítanunk a kívánt siker elérésének céljából. A négy hónap leforgása alatt 44 db patkányt sikerült fognunk. A fogott egyedek ivarát tekintve hímek alkották a fogásunk nagy részét. A fogott egyedek átlagtömege 282,59 gramm volt. A területen végzett egyszerű kivitelezésű mérgezés hatékonyan működött. A patkánypopuláció szabályozásával nagymértékben segítsük a földön fészkelő madaraink fészkelésének sikerességét, továbbá a takarmányozásban felmerülő problémákat is sikerült orvosolni.