Tömbszikra forgácsoló műveleti időt befolyásoló tényezők és azok időre gyakorolt hatásának feltérképezése, kísérlettervezés módszerei - Hajba Richárd (2015)
Szakdolgozatomban – ami a Mould Tech Kft-nél került megírásra – a tömbelektródás szikraforgácsolás műveleti idejét befolyásoló tényezők feltérképezése, és ennek az időre kifejtett hatásainak vizsgálata volt a fő feladatom. A témaválasztásban fontos szerepet játszott az a tény, hogy ebben a technológiában már elég régóta komoly problémákat okoz a műveleti idő meghatározása. Ez a Mould Tech Kft. tevékenységeit is nehezíti, főleg az árajánlattétel szempontjából, hiszen a fröccsöntő szerszámok gyártási folyamatainak fontos részét képezi a szikraforgácsolás. A tömbszikra forgácsolás technológiájának ismertetése előtt röviden bemutattam a Mould Tech Kft. történelmi hátterét és tevékenységi körét. A szikraforgácsolás rövid történeti áttekintése után bemutattam a technológia elvét, ezt követően pedig kifejezetten a tömbelektródás szikraforgácsolás bemutatására fordítottam a hangsúlyt. A fő technológiai egységek bemutatása után kitértem a kísérlettervezés módszertanának ismertetésére, ami a kísérletek megtervezésében adott segítséget. Ezek után kidolgoztam a kísérletek végrehajtásához szükséges – összesen 4 darab – kísérleti terveket az előtte általam feltérképezett befolyásoló tényezők alapján. A négy kísérlettervből kettő megvalósításra került. A másik két kísérletterv megvalósítása a gép kapacitásának hiányában elmaradt, de a későbbiek folyamán sor kerül a kísérletek elvégzésére. Bemutattam a két elvégzett kísérletet, ami alapján további kísérlettervek fogalmazódhatnak meg a műveleti időt befolyásoló tényezők vizsgálatára. Ábrákkal szemléltettem, és a kapott eredmények feljegyzése után elkészített diagramok vizsgálatával értékeltem az elvégzett kísérleti műveletsorozatokat. Az első kísérletből kiderült, hogy a tömbözési időt befolyásoló tényezők közül a megmunkáló felület a legfontosabb paraméterek közé tartozik, további vizsgálatokkal ennek mértéke is meghatározható. A második kísérletből megtudtuk, hogy a szikraköz növelése állandó munkafelület mellett bizonyos értékig csökkenti a műveleti időt, azonban ezt túllépve ismét növekedni kezd a tömbözési idő. További kísérletekkel valószínűleg meghatározható az adott felületi minőségekhez tartozó optimális szikraköz. Arra a következtetésre jutottam, hogy a kísérleti gyártások folyatásával a későbbiekben meghatározható lehet egy olyan matematikai összefüggés, ami a tömbelektródás szikraforgácsolás műveleti idejének kiszámítását lehetővé tenné, segítve ezzel a cég munkáját.