Karbonszálas alkatrész gyártási technológiájának tervezése - Góth Dániel (2015)
A Nyugat-Magyarországi Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Karának Mechatronikai mérnök (BSc) zalaegerszegi képzésének hallgatójaként szakdolgozatomat a Pannon Fejlesztési Alapítványnál készítem. Szakdolgozatom témája karbon alapanyagból készült alkatrészek gyártási technológiájának tervezése. A feladatom magában foglalja a karbon, mint szerkezeti anyag tulajdonságainak és iparág specifikus alkalmazásának kutatásait valamint az ismert gyártástechnológiák átfogó elemzését is. A különböző gyártástechnológiák részletes elemzése után meghatározom azokat az eljárásokat, melyek alkalmasak kis sorozatú alkatrészek automatizált gyártására, figyelembe véve a minőség, költség, termelékenység szempontokat. Ezt követően a kiválasztott eljárás specifikus követelményeihez illeszkedve kidolgozom egy meghatározott termék gyártási folyamatának lépéseit, figyelembe véve a sorozatgyártás gazdaságosságához szükséges optimalizálási lépéseket. Ennek keretein belül definiálom a gyártás eszközeit, illetve megtervezem a kiválasztott alkatrész gyártásához szükséges szerszámot. Külön fejezetet szánok a minőségbiztosítás elemzésére, valamint az előforduló minőségbeli hibák bemutatására. Végezetül javaslatot teszek a kiválasztott és általam kidolgozott gyártástechnológia munkaállomásainak kialakítására, és megfogalmazom a további fejlesztési lehetőségeket.