A Dental-Pannonia Zrt. megvalósult pályázati projektjének vizsgálata, hatásainak elemzése - Hegyesi Dóra Eszter (2017)
Manapság az emberek utazásaik, vakációik során minőségi időt szeretnének eltölteni olyan környezetben, amelyek maximálisan ki tudják szolgálni igényeiket. Ezekhez a folyamatosan változó igényekhez a szállást adó helyeknek is igazodniuk kell. A rohanó világban olyan szolgáltatásokat kell nyújtaniuk a vállalatoknak, amelyekkel vonzóvá válnak az emberek szemében, így őket választják majd. A Dental-Pannonia Gyógyidegenforgalmi Zrt. szálláshely szolgáltató, vendéglátó, és fogászati tevékenységet végző vállalat. Üzemeltetője a Pannónia Hotel****-nek, amely Sopron legrégebbi szállodája. A társaság a tevékenységeit soproni székhelyén és telephelyein végzi. Céljai között szerepel, hogy a városhoz hű maradjon, magas minőségű szolgáltatásokat nyújtson, ismertségét és vendégeinek elégedettségét megtartsa és fokozza, ennek hatására pedig növekedjen, fejlődjön. A társaság az előbbiek fényében 2011-től egy beruházási, fejlesztési projektet hajtott végre a szállodában, amely az Új Széchenyi Terv és az Európai Unió támogatásával valósult meg. Szakdolgozatomban ennek a beruházásnak és fejlesztésnek az ismertetésére vállalkoztam. Célom az volt, hogy a projektet bemutassam, annak hatásait elemezzem. Elméleti felvezetésként a beruházások finanszírozási lehetőségeit mutattam be. Dolgozatom második felében a projekt lényeges részleteit taglaltam, a kitűzött célokat, feladatokat és azok megvalósulását írtam le. Végül a megvalósult projekt hatásvizsgálatával foglalkoztam. Ezt egyrészt gazdasági elemzés keretein belül végeztem el 2010. évtől hat év be-számolói alapján vagyoni-, pénzügyi- és jövedelmezőségi mutatók segítségével. Törekedtem arra, hogy olyan mutatókat alkalmazzak, amelyekkel a változások kimutathatóak. Másrészt megnéztem a beruházás hatását a látogatók számának változására és a bevételek-re is, amelyek eredményei a beruházást követő években pozitívak és javuló tendenciát követnek. Dolgozatommal arra a következtetésre jutottam, hogy a vállalatnak szükséges volt beruháznia. A fejlesztésekkel, bővítésekkel javítani tudott a szálloda minőségén. Új szolgáltatásokkal is bővült a kínálatuk, például wellness részleggel, amelyek még vonzóbbá tették a szállodát. A 2015-16. évek beszámolói szerinti negatív eredmények csupán a be-ruházáshoz felvett hitelek, és azok törlesztése miatt alakultak így. Összességében úgy gondolom, hogy érdemes volt a projektet megvalósítani, amely a vállalat életében hatalmas előrelépés volt, és hosszú távon megtérül.