Földgázkereskedők földgázbeszerzésének optimalizációja - Hudák Péter (2017)
A magyarországi földgázfelhasználás 2006 és 2015 között folyamatosan csökkent, azonban 2016-ra ez a tendencia megfordulni látszik -- és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal [MEKH] adatai alapján a 2017-es évben még a megelőző évinél is magasabb lesz -- ezért előreláthatólag további kereskedők fognak megjelenni a hazai piacon. Ahhoz, hogy a jelenleg aktív, a piacot és annak szabályait, egyedi jellemzőit jól ismerő kereskedőkkel szemben egy a piacon új szereplő helyt tudjon állni és profitábilis legyen, minnél több ügyfelet kell megnyernie, ennek kulcsa pedig az ügyfelek számára a legjobb feltételeket biztosítsa. Az ügyfelek pedig elsősorban árérzékenyek, a legjobb ár kialakításához pedig a földgáz beszerzési költségek minimalizálása szükséges. A dolgozatban bemutatásra kerül a hazai földgázipari szabályozás azon szelete, amely befolyásolhatja a kereskedők költségoptimalizációját. Majd ezen peremfeltételek mellett egy olyan modellt, valamint programkódot készítek, amelybe átalakítás nélkül lehet bevinni a bemeneti adatokat -- mint a rendszerhasználati díjak, vagy a legtipikusabb árképlettel számított molekuladíjak -- majd ezen adatokból a program számításokat végez, amelynek eredményeképpen megadja a földgáz tárolásának és kereskedésének optimális mennyiségét. Ez azt jelenti, hogy a program kiszámítja nekünk hogy, milyen mértékben kereskedjünk a hazai földgáztőzsdén, továbbá, hogy milyen mértékben használjuk ki a tárolói kapacitásokat. A modellben négy különböző beszerzési szerződésre lehet adatokat megadni, megadható továbbá hogy, milyen tőzsdei árak és mennyiségek várhatóak az elemzési időszakra vonatkozóan, valamint részletesen megadhatóak a hazai földgázszektorra vonatkozó szállítói és tárolói rendszerhasználati díjak, amelyeket a költségminimalizálás során a modell figyelembe vesz. Az elkészített modell megoldását az R programnyelv lpSolve bővítményével készítem el, ami a több változóból álló egyenletrendszerek megoldására készült. Az R programnyelv egy alapvetően statisztikai és elemzési célokra készült programnyelv, így számtalan bővítménnyel rendelkezik erre a feladatra. Ezen felül, az elkészült program a napi elemzési célokra is felhasználható, mivel az elkészült programkód végzi a bemeneti adatok átalakítását a számításokhoz, majd a számításokat követően egy Excel állományba kerülnek elhelyezésre. A minta számítási eredmények bemutatását és elemzését követően javaslatot teszek a modell további bővítésére és finomhangolására, különös tekintettel a földgáztároló felhasználására, valamint a kapacitáskereskedelem beépítésére a modellbe.