Rögzítőelem, (Clamp Sheet) alkatrész alakítási technológiájának átdolgozása és új gyártó szerszámának megtervezése - Karancz Gábor (2015)
GE Hungary Kft. zalaegerszegi alkatrészgyárában írtam a szakdolgozatomat. Témája egy álmennyezetbe szerelhető LED lámpatest rögzítő elemének gyártási technológia módosítása volt. Ennek a megvalósításához tanulmányoztam a jelenlegi technológiát, a képlékeny alakítás főbb technológiáit, a lemezalakítást, a kivágás, lyukasztás technológiáját és a hajlítást. Elsajátítottam a sávtervezés szempontjait és ezeket alkalmaztam. Megvizsgáltam az alkatrész gyárthatóságának szempontjait, a gyártandó termék alapanyagát, utána jellemeztem a termékrajzot, a szerszám sikeres kivitelezése érdekében. A műhelyrajz alapján kiszámoltam a teríték méreteit, majd ez alapján készítettem négy sávtervet, két egysávosat és két kétsávosat. A kétsávos sávterveknek a gyakorlatban jobb a termelékenysége, mint az egysávosnak, mert ugyanakkora lépésszám mellett kétszer akkora a termelés hatékonysága. A feladat megvalósításához én mégis az egysávosak közül választottam ki a legmegfelelőbbet, ami köré azután felépítettem a szerszámot. A választott sávtervek termelékenysége megfelel az éves darabszámnak és ez a darabszám nem indokolja a bonyolult, költséges többsoros szerszámokat. Ezután következett a szerszámtervezés melynek során elvégeztem a szükséges számításokat a szakirodalom alapján. Megterveztem az aktív elemeket, valamint alapanyagokat is választottam, majd kijelöltem a gyártógépet. Gazdasági elemzést végeztem melynek eredményeképp arra jutottam, hogy 7,6%-ot lehet megspórolni csak az alapanyag költségen. Ezen kívül sokkal rövidebb idő alatt el lehet készíteni ezzel a technológiával egy gépen az évi szükséges termékmennyiséget. Ezzel az átalakítással a gyár kritikus berendezéseit lehet tehermentesíteni az effektív megtakarítható összegen kívül ez is nagy előny. A szakdolgozat elkészítése tanulságos volt számomra, mert a vállalatnál eltöltött idő alatt, és a szerszám tervezése során sokat tanultam a hideg- és lemezalakító szerszámokról, a hidegalakítás technológiájáról, a szerszámok tervezéséről és a szerszámkészítésről. Jó felkészülés volt a mérnöki tevékenységre.