A BPW-Hungária Kft. belső anyagáramlási folyamatainak elemzése, fejlesztése - Francsics Dorina (2017)
Szakdolgozatom témájaként a vállalaton belüli anyagáramlási folyamatok vizsgálatát és a belső anyagáramlás fejlesztési terveinek, lehetőségeinek ismertetését választottam. Szakmai gyakorlatomat Szombathelyen töltöttem a BPW-Hungária Kft.-nél. Szerettem volna mindenképpen logisztika témakörben, a szakmai gyakorlati helyemen végzett feladatok-hoz, tevékenységekhez kapcsolódóan írni a dolgozatomat. A belső anyagáramlás biztosítja a logisztikában, hogy a megfelelő anyag, a megfe-lelő helyen, a megfelelő időben rendelkezésre álljon, tehát központi szerepet tölt be a fo-lyamatos termelés megvalósításában a logisztika 7 M elvének megfelelően. Dolgozatomban bemutatom a Központi anyagellátás szervezetét, ezen belül az üzemi logisztikusok és a központi anyagmozgatók feladatait, hiszen az anyagáramlási fo-lyamatok megvalósításáért ők felelnek a BPW-Hungária Kft. csarnokaiban. A 20000-es csarnokban zajlik az alapanyagok gyártása, itt az anyagáramlás „lelké-nek” a termékkísérő kártyát tekintik, mely tartalmaz minden lényeges információt. A sze-reldékben nagyrészt a kanban anyagellátás működik, amelynek bevezetése nagyban fel-gyorsította az anyagigénylési folyamatot. Az egyedi anyagigényes szerelésekhez egy új anyagellátó rendszert vezettek be, ezt röviden KIT rendszernek nevezik. Minden jól működő vállalat életében fontos a folyamatos fejlesztés. A fejlesztés je-lentheti egy új technológia, új eljárás bevezetését, melynek elsődleges céljai a hatékony-ságnövelés, a költségcsökkentés, és a piaci/vevői igényeknek való megfelelés. Szakmai gyakorlatom ideje alatt valósult meg egy nagyobb beruházás a cég életében, két darab lif-tes rendszerű raktári automatát telepítettek a termelésközi készletek raktározására. Ezzel a beruházással felgyorsult az anyagigénylés, illetve egy kontrollt adtak a rendszernek. A kanban-rendszer fejlesztését is tervezi a vállalat, az E-kanban bevezetésével lehetőség adódna a főszerelde anyagellátásban felmerülő hibák csökkentésére. A csőkészletállomány tárolása is problémát jelent az összekötő csarnokban, itt a keresési idő csökkentéséhez az RFID technológia alkalmazását tervezik. A VLK folyosó biztosítja a raktár és a csarnokok közötti anyagáramlást, a folyosóban jelenleg csak hosszában lehet közlekedni, de tervezik az oldalsó kapuk megnyitását, ezzel a járatok útvonalának optimalizálására lenne lehetőség, amivel időt tudna megtakarítani a vállalat, a megtakarított időt pedig más tevékenységekre tudnák fordítani. Véleményem szerint szakdolgozatomban sikerült átfogó képet adnom egy termelő vállalat belső anyagáramlásáról, a különböző feladatokról, a jövőbeni célokról és fejlesztési lehetőségeiről.