Stratégiai Beszerzés az Epcos Kft.-ben - Bődy Attila (2017)
A vállalatok menedzselésében 19. században kezdték el alkalmazni a stratégiai tervezést. Ekkor még csak a termelés hatásfokának javítására szolgált. Mára a stratégia meghatározása a vállatok összes szervezeti egységére kiterjed. A megfelelő tervezése mellett jelentős mértékben hozzá tud járulni a vállalati célok eléréséhez. Mivel a készletbeszerzés ráfordításai minden termelő vállalat számára nagy összeget képviselnek, így a megfelelő készletezési stratégia kialakítása is különösen fontos. A legoptimálisabb készletezési stratégia alkalmazásával és a beszerzési költségek visszaszorításával a termelésellátás ráfordításai jelentős mértékben csökkenhetnek. A záródolgozatomban én az Epcos Elektronikai Alkatrész Kft. készletbeszerzési stratégiáját és az ezt alkalmazó szervezet munkájának bemutatását tűztem ki célul. Az első részben a TDK szombathelyi telephelyét, az Epcos Kft.-t mutatom be. majd a legfontosabb, a beszerzési szervezet munkáját is befolyásoló elméleti alapok kerülnek definiálásra. A záródolgozatom második részben a vizsgálni kívánt szervezettel szemben definiált elvárások alapján fogom bemutatni a beszerzés mindennapi munkáját. A beszerzési stratégia és a készletezés eredményességének vizsgálatát a 2012-2015 gazdasági év adatait felhasználva fogom elvégezni. A számszerű adatok vizsgálatát az ellátók számának alakulásával, valamint a szállítások pontosságával fogom kezdeni. A következő részben először összességben, majd anyagcsoportonként vizsgálom a beszerzési árak alakulását. Az elemzés utolsó részében két anyagcsoport termékeinek az árát vizsgálom a megrendelt tételnagyság tükrében. Az utolsó fejezetben az eredmények összesítésével zárom le a dolgozatom.