Hajlított alkatrész gyártástechnológiájának kidolgozása a GE Hungary Kft-nél - Imre Dávid (2015)
Szakdolgozatomat a GE Hungary Kft zalaegerszegi alkatrészgyárában írtam. Témája huzal anyagú alkatrészek gyártástechnológiájának a kidolgozása. A dolgozatom irodalmi összefoglalójában a hajlítás szakirodalmát és a huzal anyagú alkatrészek technológiáit dolgoztam fel. Ismertettem a képlékeny alakítás fogalmát, a képlékeny alakítás anyagszerkezeti vonatkozásait, hajlítás és a visszarugózás fogalmát és az ezekkel kapcsolatos tudnivalókat, a huzal anyagú alkatrészek technológiáit, valamint a korrózióálló acélok főbb jellemzőit. Ezt követően a termék mechanikai tulajdonságait és kémiai összetételét elemeztem a gyárthatóság szempontjából. Utána következett a szerszámtervezés, amely részben bemutattam a tervező programot, amelyben a munkám során dolgoztam, valamint a tervezett szerszám 3D-s modelljeit szemléltetve a gyártás folyamatát. A szerszámtervezés során a kiindulási alapot az alkatrészrajz jelentette. Ebben a fejezetben kitértem a szerszámok anyagválasztékára is, amelyben részletesen ismertettem az anyagválasztásaimat. Majd a feladatomban választott szerszámalkatrész technologizálása következett, ahol kitértem az elkészítéshez szükséges gyártási folyamatokra, valamint technológiai számításokat végeztem. Méréseket végeztem a huzal visszarugózásának megállapítása érdekében. Részletesen kitértem a mérés folyamatára, amelyet képekkel is bemutattam. A továbbiakban költségelemzést végeztem, amelyben a munkabér, a kért darabszám gyártásához szükséges anyag ár és a szerszám költséget számoltam ki. Végül pedig ismertettem a Bihler automatát, valamint egy szerszámot, amellyel a későbbiekben nagy darabszámú gyártás végezhető. Szakdolgozatomban a két termék gyártáshoz megfelelő szerszámokat mutattam be, amelyeket a gyakorlatban is működnek, valamint a Bihler gépre tervezett szerszámot, amellyel a későbbiekben huzal alkatrész gyártása megoldható.