Az egyedi kormánydöntésen alapuló pályázatok elszámolásának aktuális tapasztalatai az Autoliv Kft. példáján - Juhász Péter (2017)
A szakdolgozatom során szerettem volna az egyedi kormánydöntésen alapuló támogatások feltételeit és azok elszámolását részletesen átvizsgálni, aktualizálni és az érintett folyamatokat optimalizálni. Az Autolivnél eltöltött szakmai gyakorlatom, majd alkalmazottként kapott ké-sőbbi feladataim során is folyamatosan kapcsolatban voltam a támogatások elszámolásával. Mivel a Foksz képzésen megírt záródolgozatom is erről a témáról szólt, és azóta is a cég al-kalmazásában vagyok, így számomra egyértelmű volt, hogy kibővíthessem és teljessé tegyem a tapasztalataimmal a dolgozatot. Elsődleges feladatomnak tekintettem, hogy a pályázattal kapcsolatos változásokat aktu-alizáljam az újonnan nyíló lehetőségek feltérképezése végett. Ezek után fontos volt, hogy ugyanígy járjak el az Autoliv folyamataival kapcsolatban is. Tulajdonképpen az elvárások és a folyamatok áttekintésével egy átfogó képet kaptam a támogatások szerepéről a vállalatnál. Elengedhetetlennek tartottam, hogy a téma teljes ismerete után, megpróbáljam elméletben fejleszteni a folyamatokat, amelyek átültethetők a gyakorlatba is. A dolgozatom megírásával két fő célt határoztam meg. Egyrészt egy kollektív, elméleti képet nyújtani az EKD alapuló támogatásokról, másrészt a téma gyakorlati megvalósulását vizsgálom az Autoliv Kft-nél. A záródolgozatom elkészítéséhez több szakirodalmat, kormány-rendeletet, internetes forrást, és folyóiratot olvastam, emellett a gyakorlati tapasztalataimból építkeztem. Ezenfelül segítségemre volt a választott témámmal foglalkozó munkatársak isme-reteinek, tapasztalatainak kiértékelése. Az elméleti részben bemutatom az egyedi kormánydöntésen alapuló támogatások típusa-it, igénylési lehetőségét, valamint ezek regionális feltételeit. Ezután kifejtem a támogatás mér-tékét és elszámolási folyamatát az Autoliv Kft-re vetítve. A dolgozat záró fejezete tartalmaz-za az interjú kutatásom eredményeit. Munkám befejeztével pedig igyekszem olyan fejlesztési javaslatot tenni, amellyel elősegíteném a támogatások elszámolásának menetét, és a folyama-ton belül adódó problémák javítását.