MDE (Midsize Diesel Engine/1,6 l) motor alaplemez leszerelésének tervezése szerelősori hiba javításához - Varga Zoltán (2015)
A Nyugat–Magyarországi Egyetem mechatronikai mérnök szakos hallgatójaként a szakdolgozatomat az Opel Szentgotthárd Kft-nél készítettem. A feladatom az egyik motoralkatrész (csapágyhíd) leszerelését megkönnyítő készülék tervezése. A szerkezet szükségszerűségének célja, hogy az alkatrészek felületi sérüléseit elkerüljük. Irodalmi összefoglalót készítek az autógyári szerelősorok felépítéséről és jellemzőiről. A komplett motor összeszerelése jól megtervezett, magas technológiai felszereltséggel ellátott gyártósorokon zajlik. A motorgyártás során különböző rendellenességek léphetnek fel az egyes motorkomponenseken, amit a tesztelő bázisok szűrnek ki. A dolgozatomban elemzem a motor szétszerelési műveleteket, a mozgási tereket figyelembe véve javaslatot teszek a szerkezet elhelyezésére a jelenlegi munkaterületen. A csapágyhíd leszereléséhez szükséges húzóerő megállapítása után a konstrukció megtervezését Solid Edge ST7 tervezőprogrammal valósítom meg. A berendezés megfelelőségét szilárdságtani méretezéssel igazolom. Elkészítem a csapágyhíd leszereléséhez tartozó munkautasítást a tervezett készülék használatához. Végül költségelemzés keretében bemutatom a szerkezet előállítása során felmerülő kiadásokat.