Kayser Automotive Hungária Kft. gazdasági elemzése - Bátky Nikolett (2017)
KAYSER AUTOMOTIVE HUNGÁRIA KFT GAZDASÁGI ELEMZÉSE Economic analysis of Kayser Automotive Hungary Ltd. Szakdolgozatom témájaként a komáromi székhelyű Kayser Automitve Hungára Kft. gaz-dasági elemzését választottam. A vállalat pénzügyi, vagyoni, és jövedelmezőségi helyzetét az elmúlt három üzleti év vizsgálatával szeretném bemutatni – vagyis a vizsgált időszak 2014-től 2016-ig terjed. Témaválasztásomat indokolja, hogy Magyarország piacgazdaságának jelentős része épül az autóiparra, emiatt is érdekes lehet egy autóipari vállalatnak a gazdasági elemzése. Emellett ahhoz, hogy a vezetőség megfelelően megalapozott döntéseket tudjon hozni a társaság a következő üzleti évét érintően az elmúlt évek eredményességének vizsgálta és annak értékelése igen fontos. Valamint 2013. június óta kísérhetem figyelemmel a vállalat folyamatos fejlődését és úgy gondolom munkavállalóként is érdekes lehet az elemzés. A vizsgált időszakra vonatkozóan az elemzések alapját az év végi beszámolók adják, vagyis a vállalkozás mérlegei, eredménykimutatásai, kiegészítő mellékletei és a vállalat ál-tal a rendelkezésemre bocsájtott egyéb információk. Az elemzésemet relatív és abszolút mutatószámok segítségével hajtottam végre valamint a mutatószámok összehasonlításával, összevetésével. Dolgozatomat az anyavállalat rövid bemutatásával kezdtem majd a magyarországi vállalat került bemutatásra. Ezek után vizsgáltam a társaság mérlege, vagyoni és pénzügyi helyzetét. A társaság vagyoni helyzetének elemzése során az eszközszerkezeti majd a tő-keszerkezeti mutatók elemzését hajtottam végre, ahol különböző összefüggések és tenden-ciák kerültek bemutatásra. Az eszközszerkezeti mutatók értékeiből jól látható, hogy a vál-lalatnak jelentős arányú befektetett eszközei vannak, illetve forgóeszközeinek arányát szinte fele-fele arányban teszik ki a készletek és követelések. A következő fejezetben a vállalkozás pénzügyi helyzete került megvizsgálásra, kizárólag a rövid távú pénzügyi helyzete. Ez annak köszönhető, hogy vállalatnak a vizsgált időszak alatt 2 egymást követő évben sem volt hosszú lejáratú kötelezettsége, így nem lehetséges az adósságállomány tendenciájának vizsgálata. Rövid lejáratú pénzügyi helyzetéről pedig elmondható, hogy határértékek feletti, javuló tendenciát mutat. Ezt követően a vállalat eredménykimutatását kezdtem boncolgatni, valamint a jövedelmezőségi helyzetét. A vállalat jövedelmezősége megfelelő, de elég ingadozó éréteket mutat. 2015 és 2016 között ugrásszerűen megnöve-kedett. Az utolsó előtti részben a vállalat cash flow-ja került elemzése, amelyből láthatóvá vált, hogy a vállalat aktív beruházó. Az utolsó részben került bemutatásra a vállalat haté-konysága a társaság által számolt cégspecifikus mutatók segítségével, vagyis a PPM, ZZP, ZREM és az OEE mutatók értékelésével. A Kayser Automotive Hungária Kft. vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének vizsgálata után megállapítható, hogy stabil háttérrel rendelkező dinamikusan fejlődő válla-lat.