The effects of the conflict between the European Union and Russia on the European Union’s Economy - Németh Enikő (2017)
Szakdolgozatomnak mindenképpen egy olyan témát szerettem volna választani, amivel napjaink egyik gazdasági helyzetét, problémáját dolgozhatom fel. Emellett az angol nyelvi tudásomat is be akartam mutatni, amely szerintem a Nemzetközi gazdálkodás szakon az egyik legfontosabb tudásnak számít. Oroszország és az Európai Unió közötti gazdasági és politikai kapcsolat már hosszú évek óta alakul és fejlődik, azonban a 2013-ban kitört ukrán válság és az azt követő gazdasági szankciók következtében egy törés keletkezett a két fél között, amely azóta sem változott. Az orosz embargó a mai napig fontos részét képezi mind az Európai Unió, mind pedig Oroszország gazdaságának – szakdolgozatomban ezzel a témával foglalkoztam. Először bemutattam a gazdasági szankciókat, azok történetét, és hogy pontosan mit is takarnak, majd részletesebben kifejtettem az embargó fogalmát és három példán keresztül szemléltettem is, hogy milyen hatásai lehetnek. Az Európai Unió és Oroszország között egy függőségi viszony van, amely az orosz energetikai anyagokon alapszik. Oroszország az EU harmadik legfontosabb gazdasági partnere, míg Oroszországnak a legfontosabb partnere az Unió. A partnerkapcsolatuk fejlődését is bemutattam, majd részletesebben beszéltem a kétfél közötti gazdasági kapcsolatról is. Ezek után az ukrán válság kitörésének eseményeit fejtettem ki. Ennek a következtében az Európai Unió súlyos szankciókat vetett ki Oroszországra. Válaszlépésként Oroszország az Európából importált agrártermékekre vetett ki embargót. Ezen szankciókat mutattam be részletesen a dolgozatom negyedik fejezetében, majd később azt is kifejtettem, hogy az Európai Unió milyen lépéseket tett annak érdekében, hogy az orosz embargó hatásait enyhítse. Kutatásomban azt vizsgáltam, hogy az Oroszország által kivetett embargónak milyen hatásai lehetnek az Európai Unió gazdaságára és jólétére. Kutatásom során legfőképpen az EUROSTAT adatait használtam fel, és azokat az SPSS nevű programmal dolgoztam fel. Klaszter elemzést készítettem, amellyel három csoportba osztottam az EU 28 tagállamát az alapján, hogy milyen mértékben exportálnak Oroszországba, valamint hogy milyen mértékben importálnak onnét. Ezek után korrelációs elemzést végeztem az egyik klaszter országaival. Az elemzésem során kimutattam, hogy az országok GDP-je valamint az EU agrár exportja között szoros kapcsolat van, amely azon hipotézisemet támasztja alá, hogy az oroszok által kivetett embargó miatt lassult le az európai országok GDP növekedésének a mértéke.