Kereskedelmi bankok vállalati hitelezése - Farag Zsanett (2017)
A kis-, és középvállalatok finanszírozása kulcsfontosságú kérdés, hiszen ők alkotják Ma-gyarország gazdaságának hajtómotorját. A banki hitelezésen kívül számos egyéb lehetősé-gük adódik arra, hogy külső forráshoz jussanak. Szakdolgozatomban nagy hangsúlyt fektetek a vállalati hitelezés folyamatának be-mutatására, gyakorlati végrehajtására, továbbá a kis-, és középvállalkozások egyéb finan-szírozási módjainak ismertetésére. Szakdolgozatom célja, hogy bemutassam azokat a lé-nyegi elemeket, amelyek vizsgálata a hitelintézetek szempontjából nélkülözhetetlen a hitel-igényléskor, illetve a monitoring tevékenység során. A dolgozatom készítése során nagy segítséget nyújtottak a vállalati hitelezéssel kap-csolatos irodalmak, mint például Gál Erzsébet könyve a bankszakmai ismeretekről, de számos internetes forrás is rendelkezésemre állt ebben a témában. A szakdolgozatom első felében a kis-, és középvállalati szektor támogatási lehetősé-geit mutatom be Magyarországon. A támogatásokat közvetlen, illetve közvetett állami tá-mogatásokra bontottam. Közvetett állami támogatások közül bővebben kifejtettem a Ma-gyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramját, amely nagy mértékben hozzájárult a vál-lalati szektor növekedéséhez, fejlődéséhez. A közvetlen állami támogatások körében fon-tos szerepet töltenek be a vissza nem térítendő támogatások, hiszen a pályázaton elnyert összeg a vállalat tulajdona, nem kell visszatérítenie azt. A vállalati hitelezés folyamatát mutatom be a dolgozatom második felében. Előtte azonban fontos a bankok kockázatainak elemzése. A banki kockázatokat három csoportba soroltan mutatom be. Ezt követően a hitelezés folyamatának minden lépését részletesen ismertetem a vállalat által történő hitelkérelemtől a hitelintézetek monitoring tevékenysé-gig. Célom, hogy mindkét fél részéről bemutathassam a hitelezés elengedhetetlen lépéseit, illetve az egyes folyamatokban rejlő kockázati tényezőket. Végül egy gyakorlati példán keresztül ismertetem a hitel felülvizsgálatának folyama-tát. Számos tényezőre kell figyelmet fordítaniuk a hitelintézeteknek egy-egy felülvizsgálat során, ugyanis két vizsgálat között a vállalat számos területen változhat, ami kockázati té-nyezőként is megjelenhet a bankok számára. A főbb területek elemzése után gazdasági mu-tatók számolásával elemzem a vállalat helyzetét, ami által jobb belátást nyerek a vállalkozás működésébe.