Teljesítménnyel összefüggő és nem összefüggő ösztönzésmenedzsment; Az ösztönzésmenedzsment elméleti és gyakorlati elemeinek összefonódása - Szapor Bettina (2017)
Az ösztönzés és ösztönzésmenedzsment fogalmak a munkáltatók és munkavállaló számára is kiemelkedő fontossággal bírnak. A munkáltató igyekszik nemcsak törvényileg, hanem piaci szinten egyaránt megfelelni az elvárásoknak úgy, hogy emellett motivált munkaválla-lói legyenek. A munkavállaló pedig próbál a munkáltató által előírt követelményeknek megfelelően dolgozni, teljesíteni, s minél magasabb javadalmazásban részesülni. Szakdolgozatom teljesítéséhez a szakirodalmi áttekintés és a törvényi jogszabályok megismerése mellett egy szakértőt kerestem meg a téma megfelelő szintű feldolgozása ér-dekében, akinek segítségével széleskörű betekintést nyerhettem a teljesítménnyel nem ösz-szefüggő elemek témakörébe. A dolgozat második fejezetében bemutatom az Opel vállalatcsoport, illetve a szent-gotthárdi Opel gyár történetét a kezdetektől egészen napjainkig. Továbbá kitérek a ma-gyarországi leányvállalatnál jelenleg alkalmazott sokrétű juttatási és elismerési rendszerre. Tapasztalataim alapján az Opel Szentgotthárd Kft. egy olyan naprakész ösztönzési rendszert dolgozott ki, amely a törvényi előírásoknak való megfelelés mellett előtérbe he-lyezi a munkáltató és munkavállalók érdekeit egyaránt, törekedve arra, hogy ez ösztönző-leg hasson dolgozóira, valamint a vállalat céljait is szolgálja. Kutatásomban rendkívüli figyelmet fordítottam a juttatások és elismerések különbö-zőségének bemutatása mellett a választható (cafeteria) rendszerre is, amelyet mind orszá-gos, mind vállalati adatok segítségével mutatok be. Úgy gondolom, hogy az ösztönzési rendszerek megismerése, kialakítása egy olyan téma, amely minden dolgozó embert érint és érdekel, ezért a legtöbb esetben a vállalatok – akár külső segítséggel is – arra törekednek, hogy egy magas szintű és jól működő rendszert biztosítsanak dolgozóiknak. Ehhez viszont figyelembe kell venniük a külső tényezőket (pi-aci verseny, törvényi előírások), az elérendő célokat és a munkavállalói igényt, s ezeket úgy allokálni, hogy minden érintett maximálisan elégedetté váljon. Szakdolgozatom célja tehát bemutatni, hogy a rendelkezésemre álló szakirodalmak által megfogalmazott javadalmazáshoz kapcsolható ösztönzési technikák és lehetőségek milyen mértékben és módon valósultak meg Magyarországon a 2017-es év vonatkozásában, külö-nös figyelmet fordítva az Opel Szentgotthárd Kft. ösztönzési rendszerének egyes elemeire.