Az éven belüli finanszírozási szükséglet megállapítása, illetve finanszírozási lehetőségeinek bemutatása a GALA-Kerzen Hungária Kft. példáján keresztül - Takács Rebeka (2017)
Szakdolgozatom célja annak a bemutatása, hogy egy vállalat mindennapi működéséhez a forrás szükséglet megállapítása milyen összetett feladat, illetve, hogy a finanszírozása mennyire sokszínű. A témát tekintve legfőképpen a rövidtávú tervezéssel és finanszírozási lehetőségekkel foglalkozom. A dolgozat elméleti részének kimunkálása mellett a leírtakat egy konkrét vállalat, a GALA-Kerzen Hungária Kft. példáján keresztül mutatom be. A dolgozatomat alapvetően két részre bontom. Elsősorban a finanszírozási szükséglet megállapításának folyamatával foglalkozom, amely a pénzügyi terv összeállítását jelenti, az üzleti terv szerves részeként. Ismertetem a pénzügyi terv részeit, valamint bemutatásra kerül a vállalat által készített éves és kéthetes pénzügyi terv. Másodsorban pedig a finanszírozási igény kielégítésének lehetőségeivel foglalkozom, vagyis bemutatásra kerül a középvállalatok számára igénybe vehető finanszírozási lehetőségek. Legfőképpen a rövidtávú finanszírozási lehetőségek fontosak a témát tekintve, de emellett foglalkozom a közép- és hosszú távú lehetőségekkel is. Továbbá ismertetem a vállalat által igénybe vett finanszírozási lehetőségeket. A dolgozatom igazi célja a finanszírozási szükséglet megállapításán kívül egy olyan vállalat bemutatása volt, melynek működése túl megy a szakirodalmak által bemutatott vállalatok működésén. Ezért választottam ennek a témának a kidolgozására ezt a vállalatot, hiszen mint leányvállalat, a működése teljesen egyedi. A pénzügyi tervek információigényét, valamint a vállalat finanszírozási stratégiáját a cégcsoport igénye határozza meg. Továbbá a szakdolgozat lehetőséget biztosított arra, hogy a vállalakozásfinanszírozás olyan területeire nyerjek betekintést, melyek a korábbi tanulmányaim során ismeretlenek voltak.