Vállalati hitelezés a bank oldaláról (közép- és nagyvállalati szegmens) - Janák Kriszta (2017)
Szakdolgozatom témájának a vállalati hitelezést választottam a bank oldaláról, a közép- és nagyvállalati szegmensre vetítve. Ennek legfőbb oka, hogy 4 éve dolgozom a bankszektorban, ezen belül az OTP Bank Nyrt. győri Kereskedelmi Banki Centrumában. Dolgozatom célja a szakirodalomban meghatározott hitelezési folyamat - melynek része a hitelkérelem befogadása, döntés előkészítése, döntéshozatal, szerződékötés, folyósítás, hitelmonitoring, ügylet lezárása – összevetése az OTP Banknál alkalmazott gyakorlati szabályokkal, előírásokkal. Fontosnak tartottam bemutatni a kereskedelmi bankok tevékenységét, a banki szabályozást, illetve az OTP Bank működését, mivel ennek segítségével a későbbiekben tárgyalt információ bevezetésre, előkészítésre kerül. A könyvekben leírtak részletes áttekintését követően kerül bemutatásra a gyakorlat egy konkrét hiteligénylés levezetésén keresztül, egy esettanulmány keretein belül. A két legelterjettebb, legáltalánosabb konstrukció, a folyószámlahitel és a beruházási hitel kerül említésre a dolgozatban. Mivel az egyik egy rövid, a másik egy hosszú lejáratú szerkezet, ezért a banki kockázatot tekintve is teljes körű képet kapunk a folyamatokról. Összességében elmondható, hogy nem sokban tér el a hitelezés dolgozat elején és végén feltárt, két megközelítése, csupán az OTP Bankra jellemző sajátosságok fedezhetők fel különbségként. For the topic of my dissertation I chose corporate crediting by the bank, for the segment of middle and large enterprises. The main reason of this is that I’ve been working in the bank sector for four years, at the Trade Bank Centre of OTP Bank in Győr. The goal of my dissertation is to compare the crediting process determined in the available lilterature – which contains the receipt of the credit application, pre-decision, decision making, contracting, disbursement, loan monitoring, closing of transaction – with the practical rules and regulations applied at the OTP Bank. I consider it important to describe the activity of the commercial banks, the bank regulations and the operation of the OTP Bank, since this information is essential to understand the topic discussed later. After the detailed overwiew of the available literature I introduce the practice through a specific credit application, within the framework of a case study. Two of the most common and most general schemes - overdraft and investment loan - are discussed in the thesis. As one of them is a short term construction, and the other is a long term one, we will get a full picture about the processes from the point of view of the risks of the banks. As concluded, there is not a significant difference between the two approaches of crediting introduced at the beginning and at the end of the dissertation, only the OTP Bank specific differences can be detected.