Lézergravírozás ipari bevezetése az elektronikai szerelvények azonosítására és nyomonkövethetőségére - Háli Szilveszter (2015)
A nyomon követő (trace) rendszer használatával a gyártási folyamat minden lépése teljes mélységben és dokumentáltan, azaz adatbázisokból visszakereshető. Eltárolhatjuk a gyártógépek azonosítóit, a gyártási paramétereket, az egyes gyártási műveletek pontos dátumát és ciklusidejét, illetve a gyártás során közreműködő dolgozók adatait is. A nyomonkövethetőség biztosításához szükséges, hogy a terméket egyedi azonosítóval lássuk el és ezt a gyártási fázisok rekonstruálásához szükséges valamennyi adattal együtt tároljuk el az adatbázisban. Ezen dolgozatban egy termék azonosítási módszerének megváltoztatását mutatom be. Ismertetem a lehetséges azonosítási szimbólumokat és a lehetséges azonosítási módszereket technológiai megvalósítás szerint. Egy konkrét termék esetében kiválasztom az optimális lézergravírozó típusát, bemutatom az új folyamat optimalizálásához szükséges lépéseket, ismertetem a lézergravírozás minőségét ellenőrző teszteket, azok eredményeit, majd minőségbiztosítási és gyártástervezési szempontok szerint összehasonlítom az új és régi folyamatot. A szükséges validációs folyamatok elvégzése után megvizsgálom a beruházást pénzügyi szempontok szerint.