A személyi jövedelemadózás fejlődése bevezetéstől napjainkig - Varga Tímea Anna (2017)
Személyi jövedelemadó rendszerünk - bevezetése óta - mindig változik, ezért is lehet a személyi jövedelemadó rendszerének vizsgálata mindig aktuális téma. Az idei év változásai talán az egyik legnagyobb változást hozták a személyi jövedelem adózásban, ezért is választottam ezt a témát szakdolgozatom témájául. Dolgozatomban a személyi jövedelemadó egy kis, a magánszemélyekre vonatkozó szegmensét fogom bemutatni. A történelmi múlttól indulva az első személyi jövedelemadó törvény hatályba lépésén át eljutok a jelenleg is érvényben lévő személyi jövedelemadó szabályozások ismertetéséig. A jelenleg érvényes szabályozások bemutatása után nagy hangsúlyt fektettem a 2017. évi új bevallási mód ismertetésére. Ezt követően a jövőbe tekintek, és az elkövetkezendő évek lehetséges újításait ismertetem. Dolgozatom megírásának célja mindenképp az idei évtől lehetőségként fennálló a személyi jövedelemadó bevallás újításának bemutatása volt. E köré a téma köré építettem fel, és foglaltam keretbe, hogy mindenki számára érthető legyen. Ezáltal végigveszem a legjelentősebb csoportra, a kizárólag munkajövedelemmel rendelkező magánszemélyekre vonatkozó szabályozásokat, a kedvezmények rendszerét, kritériumait. Nagy hangsúlyt fektettem az adó 1+1 %-os felajánlások bemutatására is, hogy akár dolgozatomon keresztül is biztassam azon adózókat, akik eddig e nyilatkozatokat nem tették meg, és ezáltal segítsek nekik e lehetőséget átlátni, értelmezni, és talán a jövőben az ő felajánlásaik is valamely erre jogosult szervezethez kerülhetnek. A fő célkitűzés, ahogy már említettem is, az idei év új lehetősége, a bevallási tervezet bemutatása, leírása volt. Ez által kis támpontot adok azon magánszemélyeknek, akik az idei évben nem merték ezt a bevallási formát választani. Aki dolgozatomat olvassa, meg-ismerheti az új rendszer működését, folyamatábrákkal lépésről-lépésre haladok vele a be-lépéstől kezdődően a véglegesítés folyamatáig. Így próbálok segítséget nyújtani azon adózóknak, akik az idei, első évben nem bíztak eléggé a rendszer működésében ahhoz, hogy ezen keresztül, így egyszerűen akár otthonról nyújtsák be a bevallásukat az adóhivatal felé. Ha csak egy adózó is a dolgozatomat olvasva új ismerethez jut, vagy ennek hatására online nyújtja be adóbevallását, már megtérült a sok belefektetett energia. Bízom benne, hogy e dolgozat segítséget is nyújthat ezen témával kapcsolatban.