UV FÉNYRE KÖTŐ BEVONATOLÁS ALKALMAZÁSA ELEKTRONIKAI SZERELVÉNYEK VÉDELMÉRE - Szücs Attila (2015)
Feladatom az UV fényre kötő lakkozási eljárás bevezetése volt. Ismertettem a technológiai alapokat: a védelem szerepét, az elektronikai szerelvényeket érő környezeti hatásokat, lehetséges lakkozási módokat. Külön kitértem az UV fényre kötő lakkozás bemutatására. Az általam választott technológia a cég gépparkjához igazodott. Az eljárás bevezetésekor kitértem azokra a nem szigorúan a lakkozáshoz kapcsolódó folyamatokra, melyekre terveznem kellett. Ezt fontosnak tartottam a multinacionális vállalati környezet megértéséhez. Technológiai szempontból bemutattam a lakkozás paramétereit, azok függéseit. A gyártások során problémákba futottunk, melyeket megoldásukkal együtt röviden összefoglalok: Hőérzékeny alkatrészek: hőprofil mérések után a hőérzékeny részeket fizikailag elzártam az ívlámpa által sugárzott rövidhullámú fény elől. A pajzsot a termékhordozó tálcákra zsanérokkal rögzítettük a kezelhetőség miatt. Buborékos lakkozás: a beszállító elemzését kértük, tanácsukra növeltük a lakkozási sávok átfedését. Emellett növeltük az időt, ami alatt a gázok a bevonatból távozhatnak és időszakos légtelenítést írtunk elő. Az eredményt szabványok alapján optikailag vizsgáltuk. Ráncos felület: az UV kemencét redőnyökkel lezártuk, így a kiszűrődő fény nem indít el részleges reakciót. A szakaszolás vezérlését átterveztük, így nem ragadhat be termék a nem kapcsolgatható működtetésű ívlámpás UV kemencébe. Egyenetlen felület: a kétoldalas lakkozás miatt az ívlámpa felmelegíti a terméket az első oldal kezelésekor. A felmelegedett panel túlzottan lecsökkenti a lakk viszkozitását, ami így beszívódik a pórusokba, ezért hűteni kell. Ventillátoros állványzaton hűtjük. Az egyenletességet ultrahangos vastagságméréssel igazoltam. A folyamat validálásaként a bevonatot funkcionális tesztnek tettük ki. Klímakamrában 80%-os páratartalom és ingadozó hőmérséklet mellett 40 napot töltöttek működés közben. A bevonat tartósságát cross hatch teszttel igazoltam. Ezt a lakkozási folyamatot a bevezetés előtt a vevő hajtotta végre. Azzal, hogy a cégnél képesek voltunk megoldani, megtakarítottuk a külsős lakkozás átfutási idejét (1 hónapot), így a vevői igényeket rugalmasabban tudjuk teljesíteni. A cégnél használatos termál lakkozáskor tapasztalt ciklusidőt az UV lakkozás 10%-ra csökkenti. A ciklusidő csökkenésével egy nem várt hiba jelentkezésekor csökken a selejtkockázat, mert a folyamatban levő termékek száma a tizedére csökkent. A két technológia kemencéinek méretkülönbsége miatt 15 m2 termelőterületet szabadítottunk fel.