Sárvári Gyógyfürdő Kft szervezeti kultúrájának vizsgálata - Tóth Alexandra (2017)
A szervezeti kultúra, mint a szervezet érintettjei által elfogadott gondolkodásmód és érté-kek rendszere. Nagy szerepet tölt be a vállalati működésben. A szervezeti kultúra megis-merésével és megértésével teljes képet kaphatunk a vizsgált Sárvári Gyógyfürdő Ktf-ről. Egyes területek a szervezeti kultúra szempontjából kevésbé vizsgáltak, más aspek-tusokból kerülnek az elemzések középpontjába. Ezen területek közé tartoznak a gyógy- és wellnessfürdők is, amelyek a mai világban kiemelkedő figyelmet kapnak a rekreáció és az egészségmegőrzés szempontjából. Dolgozatom céljaként Magyarország egyik legnépsze-rűbb fürdőjének, vagyis egy fürdő szervezeti kultúrájának megismerését határoztam meg, illetve a kutatás eredményeként a vizsgált szervezeti kultúra–modellek kultúratípusaiba szeretném besorolni. A szervezeti kultúra fogalmának és jelentőségének bemutatása után a későbbi elemzésemhez alapul szolgáló Quinn versengő értékek és Handy szervezeti kultú-ra–modelljének elméleti hátterét mutatattam be. Ezt követően az ismertetett modellek se-gítségével primer kutatást készítettem egy vezetői interjú és egy kérdőíves megkérdezés formájában. Az interjú, mely előre strukturált kérdésekből állt, a fürdő ügyvezető igazgató-jával készült, az okból, hogy Quinn szervezeti kultúra–modellje alapján elemezhető legyen. A kérdőíves megkérdezés alapjául szolgáló kérdőív általam megfogalmazott kérdésekből tevődött össze, mindkét korábban említett modell jellemzői és tulajdonságai forrásként szolgáltak. A kérdőíveket a vizsgált fürdő különböző részlegeinek munkatársai töltötték ki. A felmerés eredményeinek összesítéséhez és azok elemzéséhez a Microsoft Exel programot használtam. Az eredmények kiértékelése alapján kirajzolódik egy kép a fürdő szervezeti kultúrájával kapcsolatban. Érdemes megvizsgálni a szervezetek, vállalatok kultúráját, hiszen ezzel megismerhetjük a munkahely egységes gondolkodásmódját illetve összetartó erejét. Fontos ez a meglétének szempontjából, vagy későbbi megváltoztatás céljából.