Latin-amerikai országok válsága - Csizmadia Petra Dóra (2017)
A latin-amerikai országok gazdasági helyzete már a közgazdasági tanulmányaim kezdete óta érdekeltek. Mivel ezekről az országokról sokkal kevesebb szó esik a mindennapi életben, a fő hangsúly a fejlett országokon és nem a fejlődő országokon van. Szakdolgozatomban a latin-amerikai és a 2008-as válság gazdasági hatásait vizsgálom Mexikó, Brazília és Argentína tekintetében. A szakdolgozatom célja, hogy közelebbről bemutassam a latin-amerikai országokat, azt hogy milyen gazdasági környezetben érintette őket a válság és milyen reformokat hajtottak végre, annak érdekében, hogy minél előbb kilábaljanak belőle. Számos magyar nyelvű szakirodalom jelent meg az angol szakirodalmak mellett, így mindkét nyelven bőven tudtam támaszkodni a forrásokra. Nagy segítségemre voltak Blahó András művei és számos más kutatási anyagokat megjelentetők is. A dolgozat első felében az 1982-83-as latin-amerikai válságot mutatom be. Először bemutatom a válság kialakulását, aztán ennek kezelését, végül pedig, hogy a válság után milyen állapotok uralkodtak ezekben az országokban. A dolgozat második felében azt vizsgálom, hogy a választott három latin-amerikai ország közül melyiket hogyan vagy egyáltalán érintette-e a 2008-as világválság. Ezek után a két válságot összehasonlítom, hogy láthassuk a hasonlóságokat illetve a különbségeket. Fontosnak tartottam azt is, hogy a válságok alatt e három ország legfontosabb makrogazdasági mutatóit diagramokkal is ábrázoljam, így mindkét válság esetében bemutatom ezeket. Utolsó előtti lépésként bemutatom Mexikó, Brazília és Argentína jelenlegi gazdasági helyzetét. Majd legvégül egy statisztikai elemzést készítitek e három országra vetítve, hogy vajon együtt mozogtak-e vagy teljesen ellentétesen, 1975-1987 illetve 2005-2016-os periódusok alatt ezen országok makrogazdasági mutatói.