Ösztönzési rendszer vizsgálata egy közszolgáltató szervezetben - Tóth Szabina (2017)
Szakdolgozatom célja a munkahelyi ösztönzési rendszer vizsgálata a Soproni Vízmű Zrt. vonatkozásában. Szakdolgozatom által szeretnék rávilágítani az ösztönzési rendszerek sokszínűségére, illetve szeretném kiemelni a bér mellett a különböző elemek jelentőségét a munkahelyi motivációban és az elköteleződésben. A dolgozat első részében áttekintem az elméleti forrásokat, amelyek segítségével bemutatom az ösztönzési rendszer elemeit. Maslow és Herzberg elméletével rámutatok arra, hogy a pénz nélkülözhetetlen, de mégsem a legmotiválóbb a munkavállalók életében. Különböző forrásokat összehasonlítva megvizsgálom a bérezés és az egyéb elemek szerepét a munkahelyi ösztönzésben. A második részben a Soproni Vízmű Zrt. ösztönzési rendszerének felépítését vizsgálom meg. Bemutatom az ösztönzés által a munkavállalók számára nyújtott lehetőségeket. Az utolsó részben primer kutatásom eredményeit vezetem le. A munkavállalókkal készített munkahelyi motivációs kérdőívet értékelem, ebből következtetéseket vonok le. A kérdőívben egyrészt a munkavállalók munka iránti motivációját általánosságban mérem fel. Míg a második felében konkrétan a Soproni Vízmű ösztönzési rendszeréről érkezett válaszokat mutatom be diagramok segítségével. Különös figyelmet fordítok a bérezés hatására, a különböző motivációs szintek alakulására és a munkahelyváltás okaira. Az eredmények segítségével alátámasztom a pénz szükségességét, de a többi elem kiemelkedő szerepe is megmutatkozik. A kérdőív mellett nagyban hozzájárultak a sikeres kutatáshoz a munkavállalókkal való kötetlen beszélgetések, amelyek során véleményeket és tapasztalatokat osztottak meg velem. A kérdőívre adott válaszok illetve saját tapasztalatok alapján észrevételeimet és javaslataimat is bemutatom. Szakdolgozatom elkészítésével sikerült rávilágítanom arra, hogy az ösztönzési rend-szer egy összetett és bonyolult rendszer, amely kialakítása és fenntartása során is nagy figyelmet igényel. A mindenki számára tökéletes rendszer kivitelezhetetlen, viszont egy olyan, amelyet a munkavállalók elfogadnak, nagyban elősegíti a teljesítmény javulását. Kutatásaim során bebizonyosodott, hogy a bérnek kiemelkedő szerepe van a munka vilá-gában. Vizsgálatok és tapasztalatok is azt mutatják, a magas jövedelem nem elegendő a szervezet iránti elköteleződés megteremtéséhez, a hosszú távú motiváláshoz a többi elem megléte és folyamatos karbantartása is elengedhetetlen.