A Borsodi Műhely Fémmegmunkáló Kft. gazdálkodásának elemzése - Rácz Dóra (2017)
A majdnem fél évszázados múlttal rendelkező Borsodi Műhely Fémmegmunkáló Kft. a Győr-Moson-Sopron megyei fémmegmunkálás, gépgyártás és hőkezelés területén jelentős szerepet tölt be. A cég az alapításától, 1981-től kezdve napjainkig dinamikus fejlődésen esett át, mely a Kisújszálláson létrehozott új telephelyben, a szombathelyi kapcsolt vállal-kozásában, valamint a tevékenységi körének folyamatos bővülésében tükröződik vissza. Szakdolgozatomban a megyei fémmegmunkálás egyik kiemelkedő vállalatának a gazdálkodását elemzem 2012. év elejétől 2016. év végéig. A dolgozatomban vizsgálom a társaság hatékonyságát, vagyoni-, pénzügyi-, és jövedelmezőségi helyzetét, kitérve arra, hogy az adott időszakban jelentkezett változásokat milyen gazdasági események, döntések okozták. Továbbá röviden ismertetem a vállalat számviteli politikáját, illetve a cég által 2012-ben bevezetett ORACLE JD Edwards EnterpriseOne vállalatirányítási rendszert. A szoftveren belül a pénzügy-számvitel modulját mutatom be részletesebben, kitérve a leg-fontosabb szolgáltatásaira, mint például a közös partnertörzs vagy a vevő-szállítóanalitika. Továbbá kihangsúlyozom, hogy a társaság milyen jelentős elemzéseket, kimutatásokat ké-szít a rendszer főkönyv és kontrolling felületében található adatainak felhasználásával. A vállalkozás nyereségtermelő képessége a vizsgált időszakot tekintve nagyon jónak mondható, melyet annak köszönhet, hogy évről évre jelentős összegű árbevételt tudott el-érni. Likviditási-, és jövedelmezőségi helyzete kiváló, a mutatók minden esztendőben bő-ven megfeleltek a velük szemben támasztott elvárásoknak. A Borsodi Műhely Fémmegmunkáló Kft. életében 2015-ben és 2016-ban is fontos események következtek be. 2015-ben új üzletágat, a célgép-gyártást indította el, mely a befejezetlen és félkész termékek állományában megfigyelhető nagymértékű növekedést okozta. 2016-ban pedig jelentős összegű beruházásokat valósított meg: a győri irodaköz-pont bővítését, minőségellenőrzéshez egy mérőközpont vásárlását, 2 db megmunkáló köz-pont, 2 db hőkezelő kemence, és a termeléshez szükséges CAD-CAM tervezőállomás,- és szoftver beszerzését. A vállalat sikeres, eredményes és gazdaságos működése megállapítható, mely a jól kiala-kított üzleti politikának, és a megfelelő vezetői döntéseknek köszönhetően a jövőben is je-len lehet, tovább javulhat. With almost half a decade of technical history Borsodi Műhely Fémmegmunkáló Ltd. plays and important role in the fields of metal work, mechanical engineering and heat treatment in Győr-Moson-Sopron county. The company since its foundation in 1981 has gone through a dynamic improvement, which includes a new site in Kisújszállás, a joint enterprise in Szombathely and expansion of the business scope. In my thesis I am going to analyze one of the outstanding county metalwork compa-nies from an economic perspective from the beginning of 2012 until the end of 2016. In my work I am going to examine the position of the business by efficiency, property and profitability with special attention to the economic events and decisions causing the changes in the analyzed period. Furthermore I am going to describe the accounting policy of the company and the in 2012 introduced ORACLE JD Edwards EnterpriseOne corpo-rate governance system. I am going to present the software’s finance-accounting module in detail, highlighting the most important service functions including the common partner list and the customer-supplier analytics. I am also going describe, how the company makes significant analyses in the system using the data of the ledger and controlling parts. The profit-making capacity of the company can be described as excellent in the ex-amined period, which is due to the from year to year growing price income. Liquidity and profitability wise is the business brilliant, the economic indicators meet the expectations of the company management every year. In 2015 and 2016 major events happened in the life of Borsodi Műhely Fémmegmunkáló Ltd. In 2015 the company launched its new single-purpose machine production, which caused a significant growth in the stock of unfinished and semi-finished products. In 2016 they realized major investments, which are the following: expansion of the HQ in Győr, acquisition of a measuring center for quality control, purchase of 2 ma-chining centers and 2 heat treatment furnace, for the production a Cad-Cam design station and software was bought. We can describe the company as successful and efficient due to its well established business policy. Next to that the well-made decisions of the managements also contribute to the future expansion and success of the business.