Erdészeti és vadgazdálkodási technikusok gyakorlati oktatása Erdőpedagógiai projekt alapján - Lövei Zsolt (2015)
A vadgazdálkodásban dolgozó szakemberként fontosnak tartottam egy olyan korszerű gyakorlati oktatási program megvalósítását, aminek a hiányát én is éreztem a tanulmányaim során. Mivel a FM ASzK - Mátra Erdészeti, Mezőgazdasági és Vadgazdálkodási Szakképző Iskolája és Kollégiumának tanulói szakmai gyakorlaton vesznek részt a Cseralja Vadásztársaság területén, így folyamatos kapcsolatban vagyok az oktatással. Munkám által és Erdőpedagógiai tanulmányaim által egyre több problémát ismertem fel a szakmai képzésben. Az Erdőpedagógiai projekt módszerében láttam egy lehetséges megoldást a szakmai gyakorlat problémáira. A munka első részében szakirodalmi hivatkozásokkal alátámasztva megvizsgáltam a korunk globális problémáit, melyek alapján kiderül, hogy a fenntartható gazdálkodás kialakításában milyen fontos szerepe van a szakembereknek és az oktatásuknak. A környezettudatos, felelős magatartás kialakulásának a jövőnk érdekében nemcsak a szakemberekben, hanem a társadalomban is fontos szerepe van. A jövő generációinak környezettudatos életmódjának kialakításához a környezeti nevelés és egy új oktatási módszer az Erdőpedagógiai projekt nyújt segítséget. Az erdészeti és vadgazdálkodási technikusok jelenlegi gyakorlati oktatási programját elemeztem. A szakmai gyakorlatok tapasztalatai alapján több problémát meghatároztam ezzel kapcsolatban, ezek megoldására kidolgoztam egy javaslatot az Erdőpedagógiai projekt alapján a gyakorlati képzésre. A projekt eredménye, hogy olyan gyakorlati tudással rendelkező szakembereket tudunk képezni, akik pozitív hatással lesznek környezetünkre és a társadalomra is.