Különböző fizetőeszközök elterjedtsége a kelet-közép-európai országokban - Nagy Dorina Rita (2017)
A szakdolgozatom célja, hogy bemutassa és elemezze a különböző fizetőeszközöket és el-terjedtségüket Csehországban, Lengyelországban, Szlovákiában és Magyarországon. Arra kerestem a választ, hogy ezek az országok milyen fizetési szokásokkal rendelkeznek a többi EU-s országhoz viszonyítva, és hogy mekkora eltérések vannak közöttük. Az elméleti részben elemeztem a különböző hagyományos (készpénz, banki átutalás, csekk, csoportos beszedés, bankkártya) és innovatív (e-pénz, elektronikus pénztárca, SOFORT Banking) fizetési lehetőségeket. Ezután a vizsgált országok közös történelmét, mostani kapcsolatát és fizetési rendszereit mutattam be. A kutatás eredményeként elmondható, hogy sok hasonlóság fedezhető fel az orszá-gok között. A régióban viszonylag magas a forgalomban lévő készpénzmennyiség. Ha-zánkban további probléma, hogy itt növekszik leggyorsabban ez az érték a régión belül. A tranzakciók szempontjából az átutalásokat lehet kiemelni. Ebből a tranzakció faj-tából történik a legtöbb és ennek az értéke a legnagyobb. A régión belül Szlovákiában és Magyarországon jelentősebb a csoportos beszedés. A bankkártyás vásárlások száma, bár sok helyen nem haladja meg az átutalások számát, jelentős mind a négy országban, azon-ban értékük elhanyagolható. A Visegrádi országokban, Európán belül, kevés a bankkár-tyák és az automaták (ATM, POS) száma is. Az országok között nagy eltérések mutatkoznak, ha a GDP-arányos online vásárlá-sok értékét vizsgáljuk. Azonban a fizetőeszközök szempontjából vannak hasonlóságok, Szlovákiában és Magyarországon az utánvétel, a másik két országnál pedig a banki átuta-lás a legnépszerűbb. A fizetési szokásokat befolyásolhatják az alacsony pénzügyi ismeretek, pénzügyi kultúra, és a magas bizonytalanságkerülés is. Vizsgálatokat végeztem, amelyek során összefüggést találtam a bizonytalanságkerü-lés és a forgalomban lévő készpénzmennyiség között, továbbá exponenciális regressziót a készpénzmennyiség és a rejtett gazdaság között. Végül klaszterelemzést készítettem, a forgalomban lévő készpénz mennyiség, tranzakciók és online vásárlások értéke alapján, mely során Magyarország, Csehország és Lengyelország egy csoportba került, (Szlovákia az alacsony tranzakció értéke miatt másik csoportban található). Összesítve elmondható, hogy vannak hasonlóságok az államok között, ezért bizo-nyos problémák minden országban előfordulnak. Fontos lenne a készpénzmennyiség csökkentése, mely az emberek tájékoztatásával, pénzügyi ismeretek növelésével és a mo-dernebb fizetőeszközök népszerűsítésével lehetséges.