Az éves beszámoló, mint a tájékoztatás eszköze, annak tartalma, készítésének fázisai, belőle nyerhető információk - Szakály Katalin (2017)
Szakdolgozatom témája a beszámoló, mint tájékoztatás eszköze, tartalma, készítésé-nek fázisai és módszertana. A kiválasztott témakör gyakorlati feldolgozásához két hasonló tevékenységi körrel működő vállalkozást választottam ki a szakmai gyakor-lati helyem ügyfelei közül, amelyek egymás versenytársainak is tekinthetők. Dolgozatom első részében bemutatom a beszámolóhoz kapcsolódó szakiro-dalmi hátteret, illetve a kiválasztott vállalkozásokat, amelyeket elemezni is fogom a szakdolgozatom gyakorlati részében. Témaválasztásom fő szempontja az volt, hogy véleményem szerint a mai gyor-san változó gazdasági környezetben elengedhetetlen a vállalkozások számára, hogy az üzleti év lezárása után értékeljék és elemezzék tevékenységüket, működésüket és gazdálkodásukat. Ennek egyik módja az elkészített beszámolók alapján történő elemzés, amely segítségével lehetőség van a vállalkozás vagyoni, pénzügyi és jöve-delmi helyzetének vizsgálatára. A szakdolgozatom témakörének gyakorlati feldolgozása során kiderül, hogy a vizsgált vállalkozások beszámolóinak adataiból olyan információk állíthatók elő, amelyek segítségével reálisan megítélhető a vállalkozások vagyoni, pénzügyi és jö-vedelmi helyzete. Az elemzéshez tőkeszerkezeti-, likviditási-, adósságszolgálati-, jövedelmező-ségi- és hatékonysági mutatókat számoltam. Szakdolgozatom ezen fejezetével célom az volt, hogy a kiszámolt mutatószámok segítségével átfogó képet kapjak a vizsgált vállalkozások 2012-2016 közötti időszakának működéséről és gazdálkodásáról, il-letve feltárjam a bekövetkezett változásokat és azokat előidéző okokat.